Advent első vasárnapjától ismét látogatható a győri Nagyboldogasszony-székesegyház

2017. december 2. szombat, 18:57

December 1-jén sajtótájékoztatót tartott Veres András megyéspüspök, Bognár István püspöki irodaigazgató, székesegyházi plébános, valamint Andorka Miklós, a Győri Egyházmegye építészirodájának vezetője a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról.

A Nagyboldogasszony-székesegyházban a felújítási munkálatok 2017 májusában kezdődtek. A szakemberek korszerűsítették az épületgépészeti, világítási, fűtési, biztonsági és a hangosítási rendszert, illetve kicserélték a burkolatot – ismertette a részleteket a Győri Egyházmegye főpásztora a székesegyházban tartott sajtótájékoztatón. A 20. század második felében lerakott járólapok helyett mészkőburkolatot kapott a templom. A munkálatok első szakaszában a Könnyező Szűzanya oltárát is restaurálták.

A felújítás második szakaszában sor kerül többek között Franz Anton Maulbertsch osztrák festő 18. században készített, a beázások miatt megrongálódott mennyezetfreskóinak helyreállítására. A Nagyboldogasszony-székesegyházban található mellékoltárokat, festményeket, szobrokat, fal- és márványfelületeket is felújítják. Ugyan még várható a székesegyház szakaszos lezárása a restaurálási munkálatok miatt, biztosítják a liturgikus események zavartalanságát – tájékoztatott Andorka Miklós.

A felújítási munkálatok első szakaszának lezárulásával tehát ismét látogatható lesz a székesegyház: december 3-án, advent első vasárnapján 10 órától Veres András megyéspüspök szentmisét celebrál, amelynek keretében megáldja és megnyitja a megújuló Nagyboldogasszony-székesegyházat. Az ünnepen zenei szolgálatot végez a Palestrina-kórus, orgonán játszik Cziglényi László.

December 3-án a székesegyházban rendesen 8.30-kor kezdődő szentmisét még az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában mutatják be – hívta fel a figyelmet Bognár István. Az adventi időszakban hétfőtől szombatig a szentmisék reggel 6 órakor és este 18 órakor kezdődnek. A székesegyház plébánosa hangsúlyozta, hogy a reggel 6 órakor kezdődő roráte miséket is a főhajóban mutatják be, hogy minél többen részt vehessenek a szertartásokon. Vasárnap változatlanul 8.30-tól, 10 órától, 12 órától és 18 órától mutatnak be szentmisét a székesegyházban.

Bognár István a megújulás lelki dimenziójára is kitért: advent első vasárnapjával elkezdődik az új egyházi év, amellyel mi magunk is egy újabb esélyt kapunk a belső megújulásra.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Kun Zoltán/Győr Plusz

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
a-biblia-uzenete-atkelni-sajat-voros-tengeremen
Átkelni saját „Vörös-tengeremen”

Évközi 7. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,27–38)

16:00
Útravaló – 2019. február 23.

Útravaló – 2019. február 23.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 23.

Mai evangélium – 2019. február 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 9,2–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle