Kánonjogi konferenciával zárták az akadémiai évet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

2019. május 16., csütörtök | 18:40

A Magyar Kánonjogi Társaság idei első ülését május 14-én rendezték meg, az esemény hagyományosan a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Kánonjogi Posztgraduális Intézetének akadémiai évet lezáró tudományos konferenciájához kapcsolódik.

A 2018/19-es tanév a fakultási jogú intézet immár huszonnegyedik oktatási és kutatási éve volt.

Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, a PPKE rektora megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a majdnem negyed évszázados tudományos munka kellőképpen bizonyítja, hogy a budapesti intézet nemzetközi szinten is kiemelkedő képzést nyújt hallgatóinak, a római pápai jogú fakultások karaival való összehasonlításban is. A kánonjogászi hivatás felelős gyakorlásának különleges szerepe van az Egyház huszonegyedik századi küldetésének helyes társadalmi értelmezésében, különösen is a házasságról, a családról, a papságról, az Egyház hiteles működéséről, a megszentelt és apostoli élet elismert formáiról, valamint a szakrális jognak a kinyilatkoztatáshoz való elválaszthatatlan belső kötődéséről szóló egyházi tanítás megfelelő átadásában, a különböző szintű felkészítésben és a folyamatos segítségnyújtásban. Ez egyúttal komoly felelősséget is jelent a Kánonjogi Posztgraduális Intézet számára, hogy a strukturális szétesettség, a klasszikus kategóriák felbomlása és az Egyház tanításának és fegyelmének a szekuláris társadalomban megjelenő, egyre erőteljesebb külső kétségbevonásának időszakában a jövőben is olyan sajátos műhely tudjon maradni, amely képes töretlenül és objektív módon bemutatni az Egyház fegyelmét, amely az ember által megváltoztathatatlan isteni jogra építve a további tisztán egyházi normákkal az igazságot és igazságosságot szolgálja, előmozdítva a lelkek üdvösségét.

A PPKE Szent II. János Pál pápáról elnevezett dísztermében megtartott, az idei akadémiai évet lezáró konferenciát Az egyházi kormányzati hatalom címmel rendezték meg. Előadást tartott Kovács József, a Szeged-Csanádi Egyházmegye bírósági helynöke a kormányzati hatalom fogalma és alanya tárgyában; Galambvári Péter, a Miskolci Görögkatolikus Egyházmegye bírósági helynöke a kormányzati hatalom gyakorlásának jogcímei és funkciója témájában; Toman Zoltán, a PPKE Kánonjogi Intézetének doktorandusza a kormányzati hatalom megszűnése és pótlása kérdéskörében; valamint Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem A hivatali hatalommal történő visszaélés mint büntetendő cselekmény címmel. 

A magyar nyelvű konferencia – megszokott módon – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének, Hittudományi, valamint Jog- és Államtudományi Karának hallgatói; az intézetben végzett, illetve a régióban tevékenykedő kánonjogászok; továbbá az egyetem egyes társfakultásainak vezetői és professzorai jelenlétében zajlott.

Forrás és fotó: PPKE

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
karitasz-hatarok-nelkul-delvidekre-latogattak-karitasz-kepviseloi
Karitász határok nélkül – Délvidékre látogattak a Karitász képviselői

Délvidékre látogatott a magyarországi Katolikus Karitász, hogy továbberősítse együttműködését a helyi karitászszervezetekkel. A Karitász vezetői a szabadkai és a nagybecskereki egyházmegye területére látogattak el, hogy betekintést nyerjenek az ott működő szociális intézmények munkájába.

20:50
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati városháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

19:54