Aki keres, azt megtalálják – vasárnap kezdődik a házasság hete

2014. február 6., csütörtök | 17:14

Hazánkban hetedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Az immár huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek.

A február 9. és 16. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca idén Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője és Mohay Tamás néprajzkutató, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének vezetője. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Ma sokkal gyakrabban hallunk a házasság és család negatív vonatkozásairól, mint annak pozitív értékeiről – mondta Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök a február 6-án tartott sajtótájékoztatón, aki szerint ezért helyénvaló, ha időnként elmondjuk, hogy a házasság sok előnnyel jár, napjainkban is sok-sok olyan boldog család létezik, amelyben a felek, az óhatatlanul jelentkező küzdelmek és nehézségek ellenére is, kitartanak egymás mellett. A főpásztor hozzátette, a házasság helyes megítélését segíti, ha elmondjuk, hogy a gyermeket váró kismama nem „terhes”, hanem áldott állapotban van;  ha elmondjuk, hogy a házassági esküvel megpecsételt szerelem fokozza a kölcsönös bizalmat, megerősíti a család összetartozását, sőt, a szilárd családi együttélés tartós örömének és boldogságának is forrása lehet.

A párkapcsolatok bizonytalanságának és felbomlásának több generációra is kiható káros társadalmi és gazdasági következményeit ismerve rendkívül fontos a pozitív, követhető életminták bemutatása és a társas kapcsolatok jobbítására szolgáló eszköztár megismertetése – utalt a házasság hete céljaira Herjeczki Kornél, az eseménysorozat szervezeti kereteit biztosító Harmat Kiadó igazgatója. Herjeczki rámutatott: kiemelt figyelmet kell fordítani a házasságok stabilitásának javítására, a párkapcsolati kultúra fejlesztésére. Ha ugyanis egyre többen sajátítják el ezeket a társas készségeket, e téren fejlődnek, az nemcsak a személyes szférában, hanem össztársadalmi szinten is komoly változást eredményezhet.

A Bálint-naphoz kapcsolódó eseménysorozat koordinálói a központilag szervezett programokon túl önálló kezdeményezésű regionális események előmozdításával is elérhető közelségbe kívánják hozni a fiatalokhoz, házaspárokhoz a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismereteket. Így egy héten át számos budapesti és vidéki helyszínen előadásokkal, beszélgetésekkel, kulturális programokkal kívánják ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

A házasság hete központi szervezésű programja ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét február 9-én Sárospatakon, ahol Csomós József református püspök hirdet igét. Február 10-én  Pársalgás Extra címmel fiatalok találkozhatnak a házasság hete arcaival az Aranytíz Kultúrházban. Február 11-én, kedden 18 órakor Pálhegyi Ferenc tart előadást Párválasztás hosszú távra címmel a TIT Stúdióban. Február 12-én, szerdán 18 órakor a házasság hete idei és korábbi arcaival rendeznek pódiumbeszélgetést Arcok álarcok nélkül címmel az ELTE Jog- és Államtudományi Karának Aulájában arról, hogy a házastársak miként tartják meg a hűséget, és a hűség hogyan tartja meg őket. Február 14-én, pénteken 18 órakor a Deák téri evangélikus templomban tartanak koncerttel egybekötött istentiszteletet, amelyen a jelenlévő házaspárokat is megáldják. Február 15-én, szombaton 18 órakor a Wesselényi utcai Baptista Közösségi Házban K&K Carpenter Fogadom című könyvének bemutatója, majd Tapolyai Emőke tart előadást Veled megelégszem címmel. Ezzel párhuzamosan 18 órától fáklyás felvonulás is lesz a házasságért Budapest XVII. kerületében, a résztvevők a Fő térről vonulnak át a Vigyázó Sándor Művelődési Házba. A február 16-i zárónap legjelentősebb eseménye a Belvárosi templomban 18 órakor bemutatandó szentmise. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a http://www.facebook.com/hazassaghete oldalon követhető nyomon.

A házasság hete mozgalom – amelyhez indulása óta huszonegy ország csatlakozott – 17 évvel ezelőtt indult el az Egyesült Királyságból, és azóta komoly rangra emelkedett; az eseménysorozathoz hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: házasság
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle