Akik a hulladék között az evangéliumra találnak

2012. augusztus 10., péntek | 13:35

Augusztus 5-én, vasárnap ünnepelték a Nemzetközi Emmausz Mozgalom alapítója, Pierre abbé születésének századik évfordulóját.

Pierre abbé máig nagy népszerűségnek örvend a francia katolikusok körében. A 20. század második felében Kalkuttai Teréz anya és dom Helder Camara mellett ő volt a keresztények társadalmi igazságtalanságok elleni küzdelmének egyik szimbolikus alakja – rá emlékezik születése centeráriumán a Vatican Insider.

Henri Grouès néven született Lyonban, 1912. augusztus 5-én. 1939 áprilisában Grenoble-ban lett káplán, ezután vált a francia ellenállási mozgalom aktív tagjává. Neve akkor lett széles körben ismert, amikor 1954 hideg telén hajléktalanok százait fenyegette fagyhalál és ő a „jóakarat fellázadására” szólította fel honfitársait. Franciaországban soha nem tapasztalt nagyságrendű összefogást sikerült elindítania.

E kezdeményezés körül született meg a Nemzetközi Emmausz Mozgalom. Közösségeikben a szegényekkel együtt élnek, újrahasznosításból származó anyagok és tárgyak eladásából tartják fenn magukat. Jelenleg a világ 36 országában 300 közösségük van jelen.

Pierre abbé 94 éves korában halt meg 2007-ben, kevéssel azután, hogy önéletírása nagy vihart kavart a katolikusok körében. Vitathatatlan azonban a legszegényebbek ügye iránti teljes odaadása – ennek állít emléket az Abbé Pierre – Emmaus központ a normandiai Esteville-ben.

Lyonban néhány nappal korábban emlékeztek meg róla a város érseke, Philippe Barbarin vezetésével, aki öt évvel ezelőtt a kapucinus szerzetes temetési szertatását celebrálta a párizsi Notre Dame-bazilikában. Vasárnap az esteville-i központban emlékeztek meg születése centenáriumáról. A központ nem egy tipikus múzeum, bár vannak kiállítótermei is. A többi teremben pedig  mai szegényeket mutatja be, az önmagunkkal való szembenézésre ösztönöz velük kapcsolatban. Kapui nyitva állnak a rászorulók előtt: 1999 óta harminc helyet biztosítanak nehéz helyzetbe kerülő emberek számára, akiket elsőként ők fogadnak be, hogy aztán megfelelő elhelyezést keressenek számukra.

Ily módon válik a múzeum annak a legendás, többször elismételt párbeszédnek a tükrévé, amely De Gaulle és Pierre abbé között zajlott. De Gaulle kérdésére („Hogy áll a multinacionális vállalkozása?”) Pierre abbé rendszeresen ezt válaszolta: „A kontemplációt nem lehet elválasztani a cselekvéstől.”)

1980-ban Pierre abbé így nyilakozott az Emmausz Mozgalomról: «Az Emmausz közösségek nem szentekből állnak. Hétköznapi emberek, nem kevésbé jók, és nem is jobbak nálatok. A hulladék között megtalálták az evangéliumnak azt a kis darabját, amit túl nehéznek tartottunk és ezért elvettünk: „Szeresd felebarátodat, mint saját magadat”.»

Magyar Kurír

(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

21:19
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

19:45
Útravaló – 2019. május 22.

Útravaló – 2019. május 22.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 22.

Mai evangélium – 2019. május 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,1–8

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle