Áldás a Szent Kristóf-ház új intézményére – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. április 4., péntek | 13:50

Új lakóotthonnal bővült a Szent Kristóf-ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye. Régi álma valósulhatott meg az Egyházmegyei Karitász által létrehozott intézménynek: a Szent Kristóf-ház bentlakásos, teljes ellátást biztosító épületet is működtethet.

– képgalériához klikk a képre –

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász fenntartásában működő Szent Kristóf-ház, Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye 2010 márciusában nyitotta meg kapuit. A megnyitást megelőzte egy, több szálon futó, alapos felmérés, amelynek során már egy, a nappali ellátást meghaladó, tartós bentlakást biztosító igény is kirajzolódott.

A családias hangulatú megnyitó-ünnepségen, április elsején Magyar László igazgató megköszönte a támogatók és mindazok segítségét, akik a humánus ügy mellé álltak: a társintézmények munkatársainak, képviselőknek, rokonoknak, barátoknak, a környék lakóinak is. „A nappali intézmény közel négy éves működése során szerzett tapasztalatok tovább erősítették, siettették a fogyatékkal élők szükségleteinek megoldása iránt elkötelezett Karitász terveit. Egyértelművé vált, hogy több olyan, a nappali ellátásba bekapcsolódott, fogyatékkal élő van, akinek az önálló élet biztosítása szükséges és lehetséges lenne” – mondta el az intézményvezető.

Hozzátette: megértette igényünket a „Fehérvár Travel” Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért, mely szintén elkötelezett a fogyatékkal élők életminőségének jobbításában, nagyvonalú támogatóként egy lakóházat bocsátott ingyenes használatra a Támogatott Lakhatás megvalósítására az Egyházmegyei Karitász számára. Az új lakóotthont az alapítvány mintegy 50 milliós támogatásával hozták létre.

„Nagy változás ez a különleges képességű fiataloknak, akikkel foglalkozunk, hisz a szülők biztonsága, illetve a háttérmunka, amit ők biztosítottak, most lényegesen kevesebb lesz. Itt is vannak segítők, akik mellettük állnak a hétköznapjaikban, de mindenképpen növelni kell az önállóságukat azoknak, akik itt lakhatnak, miközben segítjük őket abban, hogy ápolják rokoni kapcsolataikat. Nagy lehetőség tehát fiataloknak, mert nem könnyű olyan otthont találni, ahova beköltözhetnek, ahol befogadják őket, és támogatott lakhatást biztosítanak számukra. A nappali intézmény persze továbbra is rendelkezésükre áll, de az életterük áthelyeződött ide” – mutatott rá Magyar László.

Az otthon lakóinak zenés-énekes műsora után az épületet Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, az alapítvány volt kuratóriumi elnöke áldotta meg. Köszöntőjében elmondta: kezdetektől kíséri a Szent Kristóf-ház létrehozását. Kiemelte az intézmény vezetőjének figyelemre méltó, emberséges ugyanakkor kiváló szakmai munkáját, amely biztosíték a házban folyó kiváló munkára. „Látni kell a rászorulók szemét, azt a szeretet, amit ők itt kapnak és adnak. Ezt mutatja milyen érték, amit Karitász képvisel országunkban, milyen érték mindnyájunk számára, hogy szeretni tudjuk egymást, és meg tudjuk becsülni a másikat. Szebbé tudjuk tenni a rászorulók életét, nemcsak földi értelemben, hanem a Krisztusi szeretetből fakadóan. Minden ember Isten teremtménye. Minden emberben van érték. Olyan nincs, hogy valakire azt mondjuk, nincs értelme vele foglalkozni. Mindenkit becsüljünk meg ott ahol van, mindenkinek segítsünk abban, amiben lehet, és senkiről ne mondjuk le, semmilyen okból” – hangzott el Ugrits Tamás ünnepi beszédében.

A szülők nevében is sokan megköszönték a lakóotthon megvalósulását. Az elmondottakból kiderült: sok esetben csak az egyik szülő él a fogyatékkal élővel, akinek egészségi állapota sem jó, vagy már idős, és ezért aggodalom tölti el gyermeke bizonytalan jövője miatt. Sok esetben nincs más hozzátartozó sem, s a szülői gondoskodás kiesése azonnali krízist idéz elő. „A biztonságot és megnyugvást jelenti számunkra ez a hely, hogy jó kezekben vannak gyermekeink”– mondta el egy édesanya. „Titokban reméltem, hogy ez az otthon létrejön, de szinte nem mertem elhinni, hogy gyermekem itt marad Fehérváron, ugyanazokkal a nagyon kedves gondozókkal és Magyar Lászlóval, aki apjuk helyett apjuk. Minden gondjukkal odamehetnek hozzá, mert foglalkozik velük, de számtalanszor én is segítséget kértem, amikor úgy éreztem, hogy nem tudok boldogulni egyedül.”

Az ünnepség végén a Szent Kristóf-ház ellátottjai – szüleik és támogatóik körében – örömmel vették át a lakóotthont, hogy elinduljanak az önálló élet útján, a nappali intézménytől néhány percre álló ingatlanban. (BPK)

Fényképek: Hered Katalin és hzp

Videó: Somogyi Tamás és BPK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria