Állandódiakónus-jelöltek akolitussá avatása Budapesten

2017. január 29. vasárnap 20:54

A kelenföldi Szent Gellért-templomban január 28-án Snell György püspök akolitussá avatta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye öt állandódiakónus-jelöltjét.


Erdő Péter bíboros megbízásából Snell György esztergom-budapesti segédpüspök vezette a szombat délutáni ünnepi szentmisét és végezte Horváth Lajos, Lesták Zoltán, Pernitz Ákos, Szarvas Levente és Tóth László akolitussá avatását.

Az akolitus a liturgiában a diakónus segítője, az oltár körül teljesít szolgálatot. Feladata a gyertyák vitele az ünnepi szentmisén, az adományok előkészítése, és hogy kérésre szentáldozásban részesítse a híveket.

A püspök homíliájában a nap szentjét, Aquinói Szent Tamást állította példaként az avatandók elé, biztatva őket a tanulmányok folytatása mellett a felebaráti szeretet alázatos gyakorlására. Személyes hangú szentbeszédében köszöntötte a jelöltek hozzátartozóit, az egyes plébániai közösségek megjelent tagjait, és kérte, hogy segítsék, támogassák őket diakónusi hivatásuk kiteljesedésének útján.


A szentbeszédet követő akolitusavatás rövid szertartása keretében a püspök a jelöltek mindegyikének kezébe adta az ostyákat tartalmazó áldoztató tálat.

Az ünnepi szentmisén jelen volt többek között Füzes Ádám, a főegyházmegye állandó diakonátusért felelős referense, Forgács Alajos plébános és Kemenes Gábor börtönlelkész, továbbá a főegyházmegye állandó diakónusai, jelöltjei.


Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye öt új akolitusa Máriabesnyőn, a Váci Egyházmegye növendékeivel együtt, négy féléves hétvégi képzés keretében készül állandó diakónussá szentelésére.

Fotó: Lauer Tamás

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök