Állandódiakónus-jelöltek akolitussá avatása Budapesten

2017. január 29., vasárnap | 20:54

A kelenföldi Szent Gellért-templomban január 28-án Snell György püspök akolitussá avatta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye öt állandódiakónus-jelöltjét.


Erdő Péter bíboros megbízásából Snell György esztergom-budapesti segédpüspök vezette a szombat délutáni ünnepi szentmisét és végezte Horváth Lajos, Lesták Zoltán, Pernitz Ákos, Szarvas Levente és Tóth László akolitussá avatását.

Az akolitus a liturgiában a diakónus segítője, az oltár körül teljesít szolgálatot. Feladata a gyertyák vitele az ünnepi szentmisén, az adományok előkészítése, és hogy kérésre szentáldozásban részesítse a híveket.

A püspök homíliájában a nap szentjét, Aquinói Szent Tamást állította példaként az avatandók elé, biztatva őket a tanulmányok folytatása mellett a felebaráti szeretet alázatos gyakorlására. Személyes hangú szentbeszédében köszöntötte a jelöltek hozzátartozóit, az egyes plébániai közösségek megjelent tagjait, és kérte, hogy segítsék, támogassák őket diakónusi hivatásuk kiteljesedésének útján.


A szentbeszédet követő akolitusavatás rövid szertartása keretében a püspök a jelöltek mindegyikének kezébe adta az ostyákat tartalmazó áldoztató tálat.

Az ünnepi szentmisén jelen volt többek között Füzes Ádám, a főegyházmegye állandó diakonátusért felelős referense, Forgács Alajos plébános és Kemenes Gábor börtönlelkész, továbbá a főegyházmegye állandó diakónusai, jelöltjei.


Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye öt új akolitusa Máriabesnyőn, a Váci Egyházmegye növendékeivel együtt, négy féléves hétvégi képzés keretében készül állandó diakónussá szentelésére.

Fotó: Lauer Tamás

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd