Az új keresztény vértanúk emléknapja

Kitekintő – 2014. április 16., szerda | 18:13

Április 15-én a trasteverei Szűz Mária-bazilikában a Sant’Egidio közösség szervezésében megemlékeztek a közelmúltban vértanúhalált halt keresztényekről. A szentmisét Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár mutatta be – közli a Vatikáni Rádió.

„A Sant’Egidio Közösség a nagyhét elején idén is megemlékezik arról a sok-sok keresztényről, akiket a világ számos részén üldöznek, diszkriminálnak, akiktől megvonják a vallásszabadság jogát, akiknek gyakran életét is kioltják” – olvasható a szertartásról kiadott közleményben.

A közlemény idézi Ferenc pápa szavait: „Ma, a XXI. században egyházunk a vértanúk egyháza”. Az elmúlt hónapokban ez különösen a következő országokra vonatkozott: Pakisztán, Indonézia, Nigéria, Kenya, Tanzánia, Közép-Afrika. Ezek, és más egyéb országok azok, amelyekben a fegyvertelen és erőszakmentes keresztények botrányt jelentenek az erőszakkal, a korrupcióval és a terrorral szemben. Ezekben az országokban a hívek életüket veszítik pusztán azért, mert szentmisére mennek, ellenfeleik pedig a templomokat és a keresztény iskolákat felgyújtják. Fenyegetik, elrettentik vagy megölik azokat, akik a fiatalokat nevelik, hogy kivegyék őket a bűnbandák karmai közül. A XXI. század hitvallói olyan nők és férfiak, akik tanúságot tesznek arról, hogy erőteljesen ellenállnak a gonosznak, egészen életük feláldozásáig. Olyan keresztények, akik az apostolok tanúságtételét ismétlik meg: „Mi nem hallgathatunk arról, amit láttunk és hallottunk!” (ApCsel 4,19).

A Sant’Egidio Közösség a vértanúkról ökumenikus imával emlékezik meg, amelyben részt vesznek minden keresztény egyház és felekezet képviselői.

Rómában a trasteverei Szűz Mária-bazilikában kedden este bemutatott szentmisén Pietro Parolin bíboros államtitkár homíliájában kiemelte: sok helyen testvéreink még ma is keresztényellenes gyűlölet tárgyai. „Ezek az emberek ugyanolyanok, mint mi vagyunk, félelmeinkkel és gyengeségeinkkel. Mégis hősök, akiktől távol állnak a mi korlátaink és ellentmondásaink. Olyan országokban élnek, ahol életveszélyes megvallani keresztény mivoltukat. Nem világi, politikai, gazdasági vagy katonai hatalomért való versengés miatt üldözik őket, hanem azért, mert kitartó tanúi egy másféle világnézetnek, amelynek elemei a hitből fakadó alázat, szolgálat, szabadság. Nemcsak katolikusok, hanem ortodoxok, evangélikusok, anglikánok is következetesen kitartanak Jézus iránti szeretetükben.”

Parolin bíboros idézte II. János Pál szavait: „a hitvallók nem becsülték többre saját jólétüket, túlélésüket az evangéliumhoz való hűségnél”. Köszönjük meg nekik, hogy a fenyegetések és megfélemlítések ellenére helyükön maradnak, hogy mindenütt megismertessék Jézus Urunk nevét, a szeretet globalizációjának valódi kezdetét – mondta századunk keresztény vértanúira emlékezve Pietro Parolin államtitkár.

Magyar Kurír