Erdő Péter áldja meg szerdán a Szent II. János Pál kápolnát

Hazai – 2014. április 29., kedd | 14:27

Erdő Péter bíboros áldja meg szerda este a budapesti Szent István-bazilika Szent II. János Pál pápa kápolnáját. A plébánia épületében lévő multifunkcionális termet az elmúlt hetekben alakították át kápolnává a zarándokok jobb kiszolgálása érdekében - tájékoztat az MTI.


Snell György kanonok elmondta: a Szent István-bazilika egyik legfontosabb kincse a Szent Jobb, amelynek felkeresésére a világ minden tájáról érkeznek látogatók, s ők rendszerint szentmisén is szeretnének részt venni. Így van olyan nap, hogy négy-öt csoportnak is tartanak ott misét, s ez idő alatt mások nem látogathatják a Szent Jobbot.

Ennek a helyzetnek a megoldására határoztak úgy, hogy a zarándokcsoportok, miután tisztelegtek a Szent Jobb előtt, más helyen vegyenek részt szentmisén, s erre a célra alakították ki a plébánia Hercegprímás utca 7. szám alatti épületében található termet, amely eddig a Boldog II. János Pál nevet viselte - magyarázta a plébános.

Hozzátette, "kínálkozott János Pál atya szentté avatása után, hogy legyen a kápolna titulusa Szent II. János Pál pápa kápolna". Az építkezés a szentté avatásra elkészült, ennek köszönhetően Erdő Péter szerda este szentmise keretében megáldja a kápolnát. Mivel az ottani férőhelyek száma korlátozott, de a szertartás iránt sokan érdeklődnek, azt a bazilikában kivetítőn követhetik figyelemmel az érdeklődők - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: a kápolna - amelynek belső berendezése Bukta Norbert alkotása - a maga egyszerűségében is méltó a szent pápához.

A Szent István-bazilika egyik tervezője, a kétszáz éve született Ybl Miklós építész tiszteletére az idén emlékévet hirdettek, amelynek kezdetén, január 22-én a Fiumei úti nemzeti sírkertben tartott eseményen Snell György is felszólalt.

Az idén március első hetében kezdődött meg a bazilika főlépcsőjének felújítása, és a húsvéti ünnepekre fejezték be. A lépcső mellé épített mozgássérültliftet megszüntették, funkcióját augusztusban egy másik lift váltja majd ki, amellyel a főtemplom és az altemplomban lévő urnatemető is megközelíthető lesz a mozgáskorlátozottak számára.

Április 27-re, az isteni irgalmasság vasárnapjára a "négy pápa" napjaként emlékezhet az utókor. A kereszténység kétezer éves történetében egyedülálló esemény volt az, amikor Ferenc pápa két elődjét, XXIII. János és II. János Pál pápát a szentek sorába iktatta, XVI. Benedek emeritus pápa jelenlétében. Ferenc pápával együtt misézett 150 bíboros, közöttük Erdő Péter, ezer püspök és pap, továbbá számos magyar főpásztor, pap és szerzetespap.

Magyar Kurír