Átadták az ajkai katolikus iskola új tornacsarnokát

2018. november 9., péntek | 15:20

Az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola újonnan létesült tornacsarnokában Márfi Gyula érsek mutatott be hálaadó szentmisét november 7-én délelőtt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisén koncelebrált Mail József apát, a Veszprémi Főegyházmegye gazdasági helynöke, Takáts István érseki kancellár, Bakos Frigyes ajkai plébános, az iskola lelkiigazgatója, valamint Szijártó László esperes, plébános, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász igazgatója.

A főpásztor szentbeszédében, majd a szentmise utáni ünnepségen is azt hangsúlyozta, mennyire fontos a rendszeres testmozgás, a testépítés normális keretek közötti végzése, mert egészséges testben a lelkünk is egészséges lesz.

A szentmise után Mail József apát, gazdasági helynök beszédében elmondta, a közel 400 millió forintból megvalósult projektet a magyar állam 250 millió forinttal, a Veszprémi Főegyházmegye pedig több mint 130 millió forinttal támogatta; hátravan még a tornaterem belső berendezése. A helynök hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a főegyházmegye fenntartásában működő intézményekben a katolikus oktatás mellett a testnevelés is magas szintű legyen. A gazdasági helynök Avilai Nagy Szent Terézt idézte: „Tegyél valami jót a testeddel, hogy a lelked jól érezze magát benne.”

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségen azt hangsúlyozta: egyáltalán nem magától értetődő, hogy egyházi iskolák szabadon működhetnek Magyarországon, és akár szimbolikusnak is mondható, hogy egy egyházi iskola bővítését, új tornacsarnokának avatását éppen november 7-én ünnepelhetik – egy olyan napon, amelyen sokáig a „nagy októberi szocialista forradalmat” ünnepeltették, egy olyan letűnt rendszerben, amelyben a vallást és az egyházakat üldözték, és amely uralmának több mint 100 millió ember esett áldozatul. Az államtitkár kijelentette, támogatják, hogy a Katolikus Egyház is elindítsa óvodaépítési programját, ennek részeként pedig néhány éven belül Ajkán is megépülhet az iskola szomszédságában az új óvoda.

Az államtitkár beszéde után Márfi Gyula érsek megáldotta a létesítményt, majd az egyházmegye, a kormány és a beruházók képviselői átvágták a nemzeti színű szalagot, felavatva a tornacsarnokot.

Az ünnepségen közreműködtek az iskola gyermekkórusa és pedagógusai. Befejezésként a diákok birtokba vették a létesítményt, és a SUN-DOME Karate Sportegyesület, Szánóczki Szilvia testnevelő tanár növendékei látványos bemutatót tartottak.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle