Átadták az ajkai katolikus iskola új tornacsarnokát

2018. november 9. péntek, 15:20

Az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola újonnan létesült tornacsarnokában Márfi Gyula érsek mutatott be hálaadó szentmisét november 7-én délelőtt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisén koncelebrált Mail József apát, a Veszprémi Főegyházmegye gazdasági helynöke, Takáts István érseki kancellár, Bakos Frigyes ajkai plébános, az iskola lelkiigazgatója, valamint Szijártó László esperes, plébános, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász igazgatója.

A főpásztor szentbeszédében, majd a szentmise utáni ünnepségen is azt hangsúlyozta, mennyire fontos a rendszeres testmozgás, a testépítés normális keretek közötti végzése, mert egészséges testben a lelkünk is egészséges lesz.

A szentmise után Mail József apát, gazdasági helynök beszédében elmondta, a közel 400 millió forintból megvalósult projektet a magyar állam 250 millió forinttal, a Veszprémi Főegyházmegye pedig több mint 130 millió forinttal támogatta; hátravan még a tornaterem belső berendezése. A helynök hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a főegyházmegye fenntartásában működő intézményekben a katolikus oktatás mellett a testnevelés is magas szintű legyen. A gazdasági helynök Avilai Nagy Szent Terézt idézte: „Tegyél valami jót a testeddel, hogy a lelked jól érezze magát benne.”

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségen azt hangsúlyozta: egyáltalán nem magától értetődő, hogy egyházi iskolák szabadon működhetnek Magyarországon, és akár szimbolikusnak is mondható, hogy egy egyházi iskola bővítését, új tornacsarnokának avatását éppen november 7-én ünnepelhetik – egy olyan napon, amelyen sokáig a „nagy októberi szocialista forradalmat” ünnepeltették, egy olyan letűnt rendszerben, amelyben a vallást és az egyházakat üldözték, és amely uralmának több mint 100 millió ember esett áldozatul. Az államtitkár kijelentette, támogatják, hogy a Katolikus Egyház is elindítsa óvodaépítési programját, ennek részeként pedig néhány éven belül Ajkán is megépülhet az iskola szomszédságában az új óvoda.

Az államtitkár beszéde után Márfi Gyula érsek megáldotta a létesítményt, majd az egyházmegye, a kormány és a beruházók képviselői átvágták a nemzeti színű szalagot, felavatva a tornacsarnokot.

Az ünnepségen közreműködtek az iskola gyermekkórusa és pedagógusai. Befejezésként a diákok birtokba vették a létesítményt, és a SUN-DOME Karate Sportegyesület, Szánóczki Szilvia testnevelő tanár növendékei látványos bemutatót tartottak.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda