Átadták a nagykárolyi katolikus líceum új épületszárnyát

2013. szeptember 19. csütörtök 16:01

Szeptember 19-én, csütörtökön adták át a Kalazanci Szent József Líceum új épületszárnyát a romániai Nagykárolyban.

A római katolikus líceum új épületszárnya csaknem egymillió euróból épült fel, a magyar kormány a költségek egyharmadát finanszírozta.

A Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont 1992-ben alakult meg a Szatmári Római Katolikus Püspökség kérésére a Tanügyminisztérium és a Kultuszminisztérium beleegyezésével. Nagykárolyban évszázados múltja van a vallásos oktatás-nevelésnek a piarista rend kiváló munkájának köszönhetően – olvasható az intézmény honlapján.

Minden nemzetnek joga van a létezéshez és értékei, kultúrája megerősítéséhez – mondta az ünnepi eseményen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Minden nemzetet és minden kultúrát tisztelni kell, de nekünk csak a mi kultúránk megerősítése a feladatunk, mi ezt adhatjuk az emberiségnek. Ennek teszünk eleget a magyar anyanyelvű oktatást biztosító katolikus iskola átadásával. Az egyházi iskolák értékét a nevelő munkájuk szellemi többlete adja – fogalmazott a politikus.

MTI/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
krisztushoz-ragaszkodo-elet-halaadas-seregely-istvan-nyugalmazott-egri-ersek-30-puspok
Krisztushoz ragaszkodó élet – Hálaadás Seregély István nyugalmazott egri érsek püspöki jubileumán

Seregély István nyugalmazott egri érsek püspökké szentelésének harmincadik évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be július 25-én az egri bazilikában Ternyák Csaba egri érsek, Katona István nyugalmazott egri segédpüspök és számos paptestvér koncelebrálásával.

15:10
erdelyi-zsuzsa-kiallitas-esztergom
Lelki házikincstár – A népi vallásosság tárgyait bemutató kiállítás Esztergomban

Menyasszonyi koszorúval keretezett Szűz Mária-kép; betlehem palóc viseletben; élet és halál kettőse: Janus-arc a rózsafüzéren; fából készült, kézzel faragott, sírban nyugvó Krisztus… A vallásos néphagyomány tárgyi emlékeiből nyílt állandó kiállítás május végén az esztergomi Szent Adalbert Központban.

2017. július 25. kedd