Erdő Péter megáldotta a Szent Erzsébet-kórházkápolnát

Hazai – 2014. március 26., szerda | 13:44

Március 26-án adták át a Szent Erzsébet-kórházkápolnát Budapest X. kerületében, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben. Az ünnepségen részt vett Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – tájékoztat az MTI.

Beszédében Erdő Péter bíboros kiemelte: nem véletlenül törekszenek arra, hogy a kórházakban visszaállítsák a régi katolikus kápolnákat, ahol megmaradtak, illetve ahol lehetőséget kapnak erre, ott újat alakítsanak ki. Nem a maguk, hanem a kórházakban ápolt betegek érdekében teszik ezt. Ezért alapították meg már majdnem tíz éve a budapesti központi kórházlelkészséget, és ezért szervezték meg a sürgősségi lelkipásztori betegellátás szolgálatát, amely minden kórházból telefonon elérhető. A kápolnák kialakításában nem csupán a szentmise lehetősége rejlik, hanem az Oltáriszentség őrzése révén hiszik azt, hogy különleges erő költözik a falak közé, és Krisztus jelenléte áldás és erőforrás mindenki számára – hangsúlyozta a bíboros.

Semjén Zsolt kiemelte: a teljes ember gyógyítása küldetés és feladat. Ez akkor lehetséges, ha mindenki teszi a dolgát, így az orvos szakma és az egyház is. Helyreáll a dolgok normális rendje, amikor egy kórházban kápolnát alakítanak ki – fogalmazott a kormányfő helyettese. Hangsúlyozta: „a magyar államnak értelme”, hogy az emberek életminősége javuljon, ebbe pedig beletartozik, hogy a betegeknek ne csak a testét gyógyítsák gyógyszerekkel, orvosi beavatkozásokkal, hanem szellemileg és lelkileg meglegyen a gyógyulás lehetősége.

Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója azt mondta: az egészségügyben helytállni sosem volt könnyű, hiszen a hétköznapokban kell rendkívüli helyzetekkel megbirkózni, és időnként egyéni tragédiákkal szembesülni. A kórház elsődleges feladata a betegellátás színvonalának folyamatos fejlesztése. Hozzátette: munkatársaik elkötelezettek a magas színvonalú gyógyító munka mellett. Nagy hangsúlyt helyeznek az orvostechnológia új eszközeinek és lehetőségeinek alkalmazására a betegek érdekében. Felidézte, hogy Erdő Péterrel tavaly írtak alá megállapodást a kápolna kialakításáról. Régi igény volt, hogy olyan helyiség legyen a kórházban, ahol lehetőség nyílik a vallás gyakorlására. Rámutatott: orvosként tudja, hogy a betegek gyógyulásához elengedhetetlen a hit és a bizalom.

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye 7,6 millió forintot költött felújításra és a szentély liturgikus berendezésére. Angyal Júlia festőművész alkotása az Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázoló oltárkép, amely egyszerűségében kifejezi a szent szegényeket, betegeket befogadó szeretetét. Temesvári Lászlóné építész tervezte a kápolnát, Gecse István kőfaragó mesterhez pedig a kőmunkái kötődnek. A kórház részéről Horváth Gabriella építész és Búzás István építésvezető vett részt a munkálatokban.

A Szent Erzsébet-kórházkápolna minden nap nyitva tart reggel 7-től este 21 óráig. Az első szentmisét a jövő héten, április 2-án, szerdán 16 órakor mutatják be; ezt követően minden szerdán ugyanebben az időben. A kórházi lelkipásztori szolgálatot Tomanovics József, a Kőbányai Szent György plébánia plébánosa látja el.

Az ünnepség keretében Erdő Péter bíboros megáldotta a kórházkápolnát.

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria