„Átlényegülés” címmel nyílik kiállítás az Eucharisztiáról a Pesti Vigadóban

2018. augusztus 18. szombat 17:41

„Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén” címmel nyílik kiállítás a Pesti Vigadó épületében augusztus 27-én. A tárlat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészítő rendezvényeinek sorába illeszkedik.

A kiállítás a katolikus hit központi elemét, az Oltáriszentséget mutatja be. A hit e belső tartalmába több irányból enged betekintést érthető, élményszerű megközelítésben.

A Jézus Krisztus testét és vérét jelenvalóvá tévő kenyér és bor különös tiszteletét az elmúlt évszázadok során történt csodák is szemléltetik a világegyházban. A hamarosan megnyíló kiállítás központi installációja a régi korok művészetét és az ezekhez kapcsolódó kulcsszavakat tárja a néző elé, hogy látványos eszközökkel mutassa be az emberi és isteni világ titkait.

Az Eucharisztiában sajátos valóságként őrzi meg jellemző tulajdonságait a kenyér és a bor. A lényege azonban mégis mássá válik: Krisztus teste és vére lesz. Az átlényegülés szó ezt a misztériumot akarja kifejezésre juttatni: miközben megmaradnak a színek (vagyis a kenyér és a bor érzékelhető mivolta), „alattuk az egész és csorbítatlan Krisztus ott van, a maga fizikai »valóságában« testileg is jelen”. Valós jelenlét ez, de nem a hétköznapi biológiai testiség értelmében.

A kiállítás erre az érzék feletti érzékelésre hív meg: a képek, a csodák, a tárgyak nyelvén vezet be a titkos középpontba, ahol a fizikai lét felemelkedik, s megnyitja szemünket a valóságon túli valóságra, az igazi lényegre.

A tárlat augusztus 27-én, hétfőn 17 órakor nyílik meg a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótermében.

Köszöntőt mond: Fábry Kornél, a NEK főtitkára és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A kiállítás megnyitja: Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A tárlatot Kontsek Ildikó kurátor, a Keresztény Múzeum igazgatója mutatja be. A megnyitón közreműködik: Pálmai Árpád, az Esztergomi Hittudományi Főiskola musica sacra tanára.

A kiállítás szeptember 26-ig tekinthető meg a Pesti Vigadóban.

Forrás és fotó: NEK

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-beke-hidjai-bolognaban-tartjak-vallasok-kozotti-nemzetkozi-talalkozot
A béke hídjai – Bolognában tartják a vallások közötti nemzetközi találkozót

Idén október 14. és 16. között 32. alkalommal szervezi meg a Sant’Egidio közösség azt a nemzetközi béketalálkozót, amelyen – a II. János Pál pápa által Assisiben 1986-ban megrendezett találkozó nyomán – a világ vallási vezetői párbeszédet folytatnak és hitet tesznek a béke mellett.

2018. október 15. hétfő
huseges-imadsaguk-tartja-meg-vilagot-nagyszulok-zarandoklata-az-alsoszentivani-kegyhelyre
Hűséges imádságuk tartja meg világot – Nagyszülők zarándoklata az alsószentiváni kegyhelyre

Október 13-án Alsószentivánon, a Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén tartott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök ünnepi szentmisét, amelyben a nagyszülőket külön áldásban részesítette.

2018. október 15. hétfő