Újabb neokatekumenek indulnak házról házra Pécsett

2019. március 20., szerda | 13:45

Ünnepi szertartás keretében kapta meg március 13-án a pécsi székesegyházi plébánia második neokatekumen közössége az apostoli hitvallást, a Hiszekegyet. Az előírásnak megfelelően Udvardy György megyéspüspök ajánlotta a lelkiségi mozgalom tagjainak a Credót, amit ők el is fogadtak.

A  szertartás, amely ezúttal a pécsi székesegyház szentélyében zajlott, a közösség lelki fejlődésének egyik mérföldkövét jelzi, amellyel közelebb kerülnek az apostoli szolgálat megbízásához. A közösség tagjai ettől kezdve az evangélium üzenetének hirdetésével segítik az Egyház misszióját. Házról házra járva – ahogy Jézus is küldte az apostolokat – hirdetik Isten szeretetét.

A neokatekumenális úton a Krisztussal találkozó személy fokozatosan ismerkedik meg az Egyház kincseivel, a szentségekkel. Ez az út az őskeresztény gyülekezetek tapasztalatára épül.

Udvardy György megyéspüspök az út kapcsán elmondta, hogy „azt az ősi tapasztalatot teszi jelenvalóvá, ahogyan egy Krisztust nem ismerő ember eljut Krisztus ismeretére, Krisztus mellett dönt, megváltoztatja az életét, meghozza az életvitelt, gondolkodásmódot érintő döntéseit, megvívja küzdelmeit a gonosz lélekkel szemben, és bízik abban, hogy Krisztus erejében győz. Ezt az utat járják a neokatekumenális közösség tagjai, és mindezt missziós jelleggel teszik. Tevékenységük, az imádság, a katekézis tehát nem csak befelé, a közösség tagjaira irányul, hanem missziós céllal a közösségen kívülre is.”

Bánkuti Gábor tanár 25 éve tagja a Neokatekumenális Út pécsi közösségének. Elmondása szerint vallásos neveltetésében hiányzott a Jézus Krisztussal való személyes találkozás, a közösségben pedig éppen ezt a lehetőséget találta meg. „Erre vezet a neokatekumenális út. Az életünk történetén keresztül fedezhetjük fel a találkozást, amely az Istennel való párbeszédben zajlik. Ennek a párbeszédnek az alapja az Isten feltétlen és ingyenes szeretete” – fogalmazott.

Lévainé Hajdics Katalin közgazdász, aki a negyedik gyermekét várva volt jelen az ünnepi szertartáson, elmondta: „Ez az esemény megerősítés számomra. Valóban úgy látom, hogy az Isten dolgozik az életemben. Én úgy kerültem ebbe a közösségbe, hogy meghalt a testvérem. Ateista családból jövök, nem is voltam megkeresztelve, teljesen pogány nevelést kaptam. Amikor az öcsém meghalt, akkor összeomlott gyakorlatilag az az elv, amiben én nevelődtem. Választ kerestem, és így találtam erre a közösségre, ahol válaszra leltem.”

Ez a mai liturgia, ez a szertartás számomra komoly megerősítés volt, hiszen majdnem harminc éve járok ezen az úton. Bizonyság mindez számomra, hogy az Egyház él, és ma is adja ezt a lehetőséget – mondta el Szalainé Fábián Zsuzsanna pedagógus, akinek külön öröm, hogy a közösség tagjaként lánya is megkapta a Credót.

A Neokatekumenális Utat 1964-ben Madridban indította el Palomeras Altas barakkjainak lakói között Francisco (Kiko) Argüello és Carmen Hernandez. A velük élő szegényeknek saját kérésükre Jézus Krisztus evangéliumát kezdték hirdetni. Az idő múlásával ez a kérügma (a jó hír hirdetése, az üdvösség misztériuma, ami megvalósult Jézus Krisztus halálában és feltámadásában, és megvalósul abban, aki ezt befogadja) az „Isten szava – liturgia – közösség” által formált három pilléren nyugvó kateketikai szintézisben öltött testet azzal a céllal, hogy az embereket a testvéri közösségre és érett hitre vezesse.

Ma már 5 kontinens 110 országában elterjedt pasztorációs formáról beszélhetünk. Az elmúlt esztendőkig 16 700 közösség működött az egész világon – 5 ezer plébánián, 880 egyházmegyében. Magyarországon a Neokatekumenális Út 1983 óta van jelen, a II. János Pál pápa által meghirdetett Szűz Mária-évben érkezett. Azóta 8 egyházmegyében 16 plébánián 34 közösség működik.

Az Út a helyi püspök engedélyével, felnőtteknek szóló katekézissel indul, és csak ott, ahol a helyi egyház plébánosa kéri. A heti találkozások alkalmával a keresztség magját három pillérre támaszkodva – az Isten szava, liturgia és közösség – segítik kicsírázni, így az emberek lépésről lépésre újra felfedezik a keresztség gazdagságát.

(Forrás: Országos Lelkipásztori Intézet)

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd