Az amerikai püspökök elítélik Trumpot a rendkívüli állapot kihirdetése miatt

2019. február 19., kedd | 19:25

Az egyesült államokbeli katolikus püspökök február 19-én kiadott nyilatkozataikban szinte egyöntetűen bírálják Donald Trump elnök intézkedését, amellyel kongresszusi jóváhagyás nélkül finanszírozást biztosíthat a mexikói határra tervezett fal megépítésére.


Donald Trump február 15-én a Fehér Ház kertjében bejelentette, szükségállapotot hirdet, hogy megépíttethesse a falat a mexikói határon, teljesítve választási kampányának egyik fő ígéretét.

Daniel DiNardo bíboros érsek, az amerikai püspöki konferencia elnöke és Joe S. Vásquez püspök, a testület migrációs bizottságának vezetője február 19-én közös nyilatkozatot adtak ki. „Mélységes aggodalmunknak adunk hangot az elnök azon intézkedése miatt, hogy anyagi forrást teremtsen az Egyesült Államok és Mexikó közötti határ mentén létesítendő fal építésére, megkerülve a Kongresszus egyértelmű szándékát, amely nem hagyja jóvá az építkezés finanszírozását. Ellenezzük ezen források felhasználását a fal építésének folytatására. A fal elsősorban a két baráti ország közötti megosztottság és ellenségeskedés jelképe. Eltökélten kitartunk Ferenc pápa azon iránymutatása mellett, hogy most hidakat kell építeni, nem falakat” – fogalmaznak a közleményben.

A mexikói határ menti egyházmegyék püspökei – kettő kivételével – különnyilatkozatot adtak ki. „A Mexikó és az Egyesült Államok határára érkezők többsége valójában menedékkérő, közülük sokan Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból útnak induló nők és gyermekek, akik az üldöztetés és az erőszak miatt hagyják el szülőföldjüket” – hangsúlyozzák a főpásztorok. Hozzáteszik: „A biztonság felé vezető útjuk során számos veszély leselkedik rájuk. A fal nem védené meg őket e veszélyektől. Ez a fal éppen hogy a drogkartellek, a csempészek és az emberkereskedők áldozataivá tenné őket.” A határ menti térségből Daniel E. Flores, a brownsville-i egyházmegye és Michael Sis, a San Angeló-i egyházmegye főpásztora nem írták alá a nyilatkozatot. A távolabbi egyházmegyék püspökei közül viszont Blase Cupich (Chicago), Sean O’Malley (Boston) és Joseph W. Tobin (Newark) is aláírták.

Dylan Corbett, a Hope Border Alapítvány ügyvezető igazgatója, amely szervezet a jövő héten találkozót rendez a határ menti egyházmegyék püspökeivel és más vallási vezetőkkel a határ melletti El Pasóban, azt mondta: „Az állítólagos rendkívüli helyzet erkölcsi ára országunk számára egyelőre beláthatatlan. Létrehozni a világ egyik legmilitarizáltabb határvidékét délen egyet jelent a szegények, a menedékkérők és a bevándorlók elleni hadüzenettel, és a nemzeti integritásunkban okozott kár helyrehozhatatlan lesz.”

Forrás és fotó: Thetablet.co.uk

Magyar Kurír
(szi)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle