Az angol püspökök imádságra buzdítottak a terrortámadás után – FRISSÍTVE

Kitekintő – 2017. március 26., vasárnap | 15:15

Számos egyházi elöljáró buzdított imára a tegnapi, március 22-i londoni terrortámadás után, amelynek három halálos áldozata és számos sérültje van; március 24-én pedig a különböző felekezetek képviselői együtt virrasztottak az áldozatokért a Westminster apátság északi kapujánál.


„Imáinkban hordozzuk azokat, akiket bármilyen módon érintett a ma délutáni westminsteri támadás” – írta tegnap Twitter-oldalán az Angliai és Walesi Katolikus Püspöki Konferencia hírportálja.

„Ma este az áldozatokért és családtagjaikért imádkozunk, mindazokért, akiket érintett a terrortámadás, és akik olyan bátran cselekedtek” – nyilatkozta Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek, aki „együttérző szolidaritásra” buzdított. Arra kérte egyházmegyéje papjait, a hívekkel együtt imádkozzanak Aysha Frade-ért, akinek gyermekei az egyik egyházi fenntartású iskolába járnak; Keith Palmer rendőrért, aki az angol parlamentben dolgozók védelmében vesztette életét; a súlyos sérüléseket szenvedett francia iskolásokért és valamennyi sérültért és ápolóikért.

Március 22-én egy brit születésű birminghami támadó autóval a Westminster hídon sétáló gyalogosok közé hajtott, két járókelőt halálra gázolva, majd késsel a kezében megpróbált bejutni a parlament épületébe, leszúrta az ezt megakadályozó fegyvertelen rendőrt, aki belehalt sérüléseibe. A merénylőt a fegyveres rendőrök agyonlőtték.

A támadásnak közel negyven sérültje van, köztük három gyermek. A környéket és a kormányzati épületeket azonnal lezárták.

A hatóságok által terrortámadásnak nyilvánított akció a brüsszeli repülőtéren tavaly elkövetett robbantások évfordulóján történt; akkor több mint harmincan haltak meg, és háromszázan szenvedtek sérüléseket a belga történelem legsúlyosabb terrorcselekményében.

James Conley lincolni (Egyesült Államok) katolikus püspök szintén arra szólította a híveket, imádkozzanak a londoniakért, különösen az áldozatokért és a sérültekért; Szent György, Anglia védőszentje és Szent Pál, London patrónusa közbenjárását kérve.

Ferenc pápa a Vincent Nichols bíborosnak küldött levelében biztosította imáiról és együttérzéséről a nemzetet.

A szerdai terrorcselekmény áldozataiért közösen virrasztottak március 24-én Londonban, a Westminster apátság északi kapujánál a különböző vallások képviselői. Justin Welby canterbury érsek, Vincent Nichols bíboros, Ephraim Mirvis főrabbi, Sheikh Khalifa Ezzat, a londoni központi mecset főimámja, Sheikh Mohammad al Hilli muszlim vezető és szónok mondott beszédet az eseményen.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Catholic-ew.org.uk

Videó: Catholic Church England and Wales/YouTube

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria