Az Atya tekintetét keresve – Állandó diakónust szenteltek Pannonhalmán

Megszentelt élet – 2017. október 16., hétfő | 10:39

Várszegi Asztrik püspök, főapát október 14-én, szombaton a Szent Márton-bazilikában állandó diakónussá szentelte a Pannonhalmi Területi Apátság szolgálatára Szalai Zsoltot, a bencés gimnázium prefektusát.

KÉPGALÁRIA – klikk a képre!

Az ünnepi szentmisén a pannonhalmi bazilikát megtöltötték a monostor szerzetesi közösségének tagjai, a szentelendő családja és barátai – számos nagycsaládos szülő és gyermek, illetve gimnáziumi osztályának tagjai.

Asztrik főapát homíliájában felidézte, hogy aznap délelőtt látogatást tett a Szalai családnál, hogy Petra, a feleség írásos beleegyezését kérje a szenteléshez. A negyedik gyermekük, a párhetes kis Salamon, miközben a szentelendő a kezében tartotta, folyamatosan figyelte, kereste apja tekintetét.

Ebben a jelenetben benne van kereszténységünk lényege, öröme, tapasztalata – mutatott rá a főpásztor –, amíg tekintetünket Istenre emeljük és arcát, szemét fürkésszük és ezáltal Ővele élő összeköttetésben vagyunk, biztonságban tudjuk életünket és másokat is segíteni tudunk.

Ha nem tudunk Istennel és az emberekkel őszinte, szeretetből fakadó szemkontaktust találni, akkor életünk nem élet, elsorvadunk és betegek leszünk. A diakónus küldetése ezen a szeretetkapcsolaton áll vagy bukik. Isten Lelkét adja, hogy ez a szeretetkapcsolat szolgálattá alakuljon. „Keresd az Atya és az Ő szent Fia, Jézus Krisztus tekintetét, és általuk cselekedj” – hangsúlyozta Várszegi Asztrik.

A homíliát követően került sor a szentelendő ígérettételére, majd a mindenszentek litániájával folytatódott a szertartás. Ezalatt a jelölt leborult a földre, amely a teljes önátadást fejezi ki, azt, hogy életét Isten akaratának rendeli alá. Ezután a szentséget kiszolgáltató főpásztor mint az apostolok utóda imádság és kézrátétel által felszentelte Szalai Zsoltot, átadva a Krisztustól kapott hatalmat és küldetést. A beöltözés után a felszentelt megkapta szolgálata liturgikus eszközét, az evangéliumos könyvet.

Szalai Zsolt Budapesten született, nős, négy gyermek édesapja. Tanulmányait a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban végezte. 2011-től a Pannonhalmi Bencés Gimnázium prefektusa, hittanára. A 2016-os jubileumi évtől a Szent Márton asztala program vezetője, melynek keretében a pannonhalmi plébánia rászorulóit, szegényeit segítik.

A Pannonhalmi Területi Apátságban három állandó diakónus szolgál.

Fotó: Fehér Dániel Soma

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria