Az egyház meghallgat, szeret és hisz – budapesti tanácskozás a rendkívüli püspöki szinódus témakörében

Hazai – 2014. április 24., csütörtök | 12:39

Ferenc pápa tudatosan újítja és erősíti meg a püspöki szinódus intézményét, amely a főpásztorok közötti kollegialitás, a pápa és a püspökök közötti kapcsolat megerősítését szolgálja – hangsúlyozta Budapesten Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár.

Lorenzo Baldisseri bíboros, valamint Bruno Forte érsek – Chieti-Vasto főpásztora, a szinódus különleges titkára – háromnapos munkalátogatáson tartózkodik Magyarországon – tájékoztatta a Magyar Kurírt Erdő Péter bíboros, a Szentatya által a család témájában októberre összehívott rendkívüli szinódus főrelátora.

Az Uri utcai prímási palotában április 22-én, kedden délután tartott találkozón a magyar közélet és számos katolikus közösség képviselői vettek részt.

Erdő Péter köszöntőjében elmondta: a kérdőívek feldolgozását követően jelenleg zajlik az előkészítő folyamata annak a szinódusi munkadokumentumnak, amelyet május 13-án mutatnak majd be Ferenc pápának.

Baldisseri bíboros hangsúlyozta: az elkészült munkaanyagot ezt követően június hónapban megküldik minden püspöki konferenciának. A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében témában tartott rendkívüli szinódus 2014. október 5. és 19. között ül össze Rómában. Ezt a tanácskozást egy évvel később, 2015 októberében rendes szinódus zárja majd, melynek végén egy, a családdal foglalkozó dokumentum kiadása várható.

A szinódus különleges titkára kifejtette: mindenki számára újdonságot jelent – és ezt megelőzően nem volt rá példa –, hogy két egymást követő évben azonos témával foglalkozó szinódus üljön össze. Bruno Forte hozzátette: fontos a két szinódus közötti idő. Véleménye szerint a II. Vatikáni Zsinat munkatapasztalata azt mutatja, hogy a szessziók közötti időben, a szünetekben születtek meg a legfontosabb témafelvetések, fogalmazódtak meg szempontok. Reményét fejezte ki, hogy ez alkalommal is így lesz, és a „Szentlélek meglepetéseire is nyitottnak kell lennünk”.

A találkozón megjelent vendégek bemutatták a magyar társadalom és az egyház aktuális helyzetét a család szempontjából, felvázolták a várható folyamatokat és tendenciákat. Kifejezték annak igényét és fontosságát, hogy a helyzetet reálisan kell felmérni, optimizmussal szemlélve a jelent, mert csak így lehetséges hiteles tanúságtétellel megjeleníteni a család értékét a társadalomban.

Baldisseri bíboros kifejtette, hogy a jelenlévők véleményükkel segítik a szinódusi munkát, az előkészületet, melynek eredményességéhez fontos a Ferenc pápa által szorgalmazott imádság és a megfelelő kommunikáció.

Bruno Forte érsek hangsúlyozta: a szinódus munkájának fő üzenete, hogy az egyház mindenkit meghallgat és mindenkit szeret, az egyház hisz Istenben és az emberben.

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria