Az egyházi bírósági helynökök éves találkozóját tartották Esztergomban

2018. május 13. vasárnap 12:42

A magyar egyházi bírósági helynökök kilencedik alkalommal tartották meg éves kihelyezett ülésüket május 12-én. A házigazda ezúttal az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Bíróság volt; a rendezvénynek az esztergomi Szent Adalbert Központ adott otthont.

A találkozó hagyományosan szentmisével vette kezdetét, amelyben a megjelentek megemlékeztek Varga Gáborról, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye 2017. november 24-én tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt bírósági helynökéről.

A résztvevők Szuromi Szabolcs, a Magyar Kánonjogi Társaság elnöke vezetésével áttekintették az egyházi perek elmúlt évi általános magyarországi statisztikáit. Ezekből jól látható a Ferenc pápa által, a házassági semmisségi perek lefolytatásának egyszerűsítésére vonatkozó 2015. augusztus 15-én kiadott döntésének pozitív hatása, mind az ügyek számának jelentős növekedése, mind az eljárás idejének lerövidülése tekintetében.

A helynökök ezt követően több aktuális területen is szakmai konzultációt folytattak a perek folyamán felmerült újabb kérdésekről és egységes kezelésükről, valamint a házassági érvénytelenség kérdésköréről való szélesebb – a hívek számára könnyebben elérhető – és intézményes formában megvalósuló tájékoztatás gyakorlatának további szervezési és személyi lehetőségeiről.

A találkozó kiemelt témája az újraházasodottak szentségi, kánonjogi és lelkipásztori segítésének lehetőségeiről szólt, amelyről Szuromi Szabolcs összegezte a 2017. június 5-én Ferenc pápa által közreadott Hiteles Tanítóhivatali Magyarázat, valamint, az ahhoz szintén a Szentatya szándéka szerint, Pietro Parolin bíboros államtitkár által hozzáfűzött kommentár tartalmát és magyarázatát.

Forrás: PPKE

Fotó: Szent Adalbert Központ

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
szuz-maria-az-egyhaz-anyja-kotelezo-emleknapja
Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapja

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumával elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn ünnepelünk az idei évtől.

2018. május 20. vasárnap
erdo-peterrel-unnepeltek-punkosdot-az-esztergomi-bazilikaban
Erdő Péter: Ha Jézus Krisztus felé tartunk, biztosan jó úton járunk

Május 20-án, pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be ünnepi szentmisét az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban, és kiszolgáltatta a bérmálás szentségét 60 fiatalnak.

2018. május 20. vasárnap