Az egyházi bírósági helynökök éves találkozóját tartották Esztergomban

2018. május 13. vasárnap 12:42

A magyar egyházi bírósági helynökök kilencedik alkalommal tartották meg éves kihelyezett ülésüket május 12-én. A házigazda ezúttal az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Bíróság volt; a rendezvénynek az esztergomi Szent Adalbert Központ adott otthont.

A találkozó hagyományosan szentmisével vette kezdetét, amelyben a megjelentek megemlékeztek Varga Gáborról, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye 2017. november 24-én tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt bírósági helynökéről.

A résztvevők Szuromi Szabolcs, a Magyar Kánonjogi Társaság elnöke vezetésével áttekintették az egyházi perek elmúlt évi általános magyarországi statisztikáit. Ezekből jól látható a Ferenc pápa által, a házassági semmisségi perek lefolytatásának egyszerűsítésére vonatkozó 2015. augusztus 15-én kiadott döntésének pozitív hatása, mind az ügyek számának jelentős növekedése, mind az eljárás idejének lerövidülése tekintetében.

A helynökök ezt követően több aktuális területen is szakmai konzultációt folytattak a perek folyamán felmerült újabb kérdésekről és egységes kezelésükről, valamint a házassági érvénytelenség kérdésköréről való szélesebb – a hívek számára könnyebben elérhető – és intézményes formában megvalósuló tájékoztatás gyakorlatának további szervezési és személyi lehetőségeiről.

A találkozó kiemelt témája az újraházasodottak szentségi, kánonjogi és lelkipásztori segítésének lehetőségeiről szólt, amelyről Szuromi Szabolcs összegezte a 2017. június 5-én Ferenc pápa által közreadott Hiteles Tanítóhivatali Magyarázat, valamint, az ahhoz szintén a Szentatya szándéka szerint, Pietro Parolin bíboros államtitkár által hozzáfűzött kommentár tartalmát és magyarázatát.

Forrás: PPKE

Fotó: Szent Adalbert Központ

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
kibontakozo-kegyelem-interju-mohos-gabor-kinevezett-puspokkel
Kibontakozó kegyelem – Interjú Mohos Gábor kinevezett püspökkel

Ferenc pápa 2018. október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt iliturgi címzetes püspökké, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A Pápai Magyar Intézet (PMI) rektorát római hivatalában kérdeztük.

2018. október 21. vasárnap
ferenc-papa-ne-az-elso-helyekert-konyokoljunk-hanem-szolgalatot-valasszuk
Ferenc pápa: Ne az első helyekért könyököljünk, hanem a szolgálatot válasszuk!

Október 21-én a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett a déli Úrangyala ima elmondása előtt, utána pedig a missziós világnap kapcsán a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

2018. október 21. vasárnap