Az Életvédő Fórum üdvözli az Európa Tanács eutanázia ellen hozott határozatát

Hazai – 2012. február 27., hétfő | 16:15

A Bíró László családreferens püspök vezette Életvédő Fórum februári ülésén az Életvédő Szervezetek üdvözölték a 47 országot magában foglaló – emberi jogokkal kapcsolatos irányelveket megfogalmazó – Európa Tanács január 25-én hozott határozatát.

E döntés értelmében az eutanáziát, illetve az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosságot mindig is tiltani kell. A határozat kapcsán kérik az államokat, hogy ez irányban harmonizálják jogszabályaikat. Az életvédők szerint ezzel újabb lépés történt az élet abszolút értékének elismerése felé. Az ülésen elhangzott még egy, a közeljövőben várható életvédő konferencia tervezett programja, továbbá örökbefogadásokkal kapcsolatos felvetések és a nem kívánt újszülöttek befogadásának lehetséges megoldásai katolikus szemmel.

Amint korábbi cikkünkben már megírtuk, a január 25-én elfogadott határozat 5. §-a így fogalmaz: „Az eutanáziát mint egy kiszolgáltatott ember cselekvés vagy mulasztás általi, szándékos megölését az illető állítólagos érdekében, mindig tiltani kell.”

Ez a harmadik nagy győzelem az élet és a legkiszolgáltatottabbak védelme terén a 2010-es határozat óta, amely megerősítette az egészségügyi dolgozók lelkiismereti szabadságát az abortusz, illetve az eutanázia kérdésében; illetve mióta tavaly az Európai Emberi Jogi Bíróság kijelentette, hogy az Európai Konvenció értelmében nem létezik eutanáziához vagy asszisztált öngyilkossághoz való jog.

Az Életvédő Fórum Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának vezetője által létrehozott közösség, amely az emberi életet a fogantatás pillanatától a természetes végéig szentnek, sérthetetlennek, alapvető, örök értéknek tekinti. Évente rendszeresen tart üléseket, ezen kívül imanapok, előadások tartásával, konferenciák szervezésével, állásfoglalások kiadásával, jogszabálytervezetek véleményezésével, szakértői, tanácsadói feladatok ellátásával fejti ki tevékenységét.

Magyar Kurír