Az Eucharisztia ünnepe Homrogdon

2018. október 8. hétfő 13:57

Az Eucharisztia titkáról tartott katekézist az indiai származású James Mariakumar SVD október 3-án a homrogdi Krisztus Teste és Vére templomban. Az eseményről Kormosné Horváth Anita írt beszámolót.

A verbita szerzetes párhuzamot vont a gabona és a szőlő, illetve Jézus Krisztus teste és vére között. Kifejtette: a gabonát és a szőlőt is meg kell törjük, hogy az oltárra tudjuk helyezni az átváltoztatáshoz használt kenyeret és bort.

A kereszten Jézust teljes önátadásban lévő emberként láthatjuk. Ha nem tagadod meg önmagadat, és nem veszed keresztedet, akkor nem lehetsz a tanítványom – idézte Jézus szavait James Mariakumar SVD. – Tehát amikor az Eucharisztiához szeretnénk járulni, Isten igéje szerint kell élnünk.

Készen kell álljunk a szenvedésre, meg kell bocsájtanunk ellenségeinknek, szeretnünk kell őket. Így távolíthatjuk el magunkból az önzést. Csak ezután vehetjük magunkhoz Jézus Krisztus testét és vérét, és ekkor válunk mi magunk is Eucharisztiává. „Meg kell törni az önzőségünket, és Isten szeretetében meg kell sütni” – fogalmazott katekézisében az indiai származású verbita.

A katekézist követően bemutatott szentmise főcelebránsa Kormos Csaba gesztelyi plébános volt. Homíliájában James Mariakumar hangsúlyozta: az Atya akarata az, hogy Jézust követve éljük az életünket. Szeressük Istent, önmagunkat és embertársainkat úgy, ahogyan Isten szeret bennünket!

A szentmise után szentségimádást tartottak.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő
-ne-feljetek-ii-janos-pal-papa-szekfoglalo-homiliaja-roma-1978-oktober-22
„Ne féljetek!” – II. János Pál pápa székfoglaló homíliája (Róma, 1978. október 22.)

Szent II. János Pál pápa homíliáját adjuk közre az alábbiakban, mely a római Szent Péter téren bemutatott első ünnepélyes szentmisében hangzott el negyven évvel ezelőtt.

2018. október 22. hétfő