Az Európai Karitász határozott fellépést sürget a szegénység ellen

Kitekintő – 2013. június 12., szerda | 12:01

A negyvenkilenc európai ország Karitász szervezete által közreadott dokumentum egyértelmű elköteleződést vár Európa részéről, a szegénység enyhítésére.

Május 23-án és 24-én 49 európai ország Karitász szervezete tartott konferenciát Brüsszelben. Az itt született dokumentum értelmében a szervezetek Európa részéről egyértelmű elköteleződést várnak el a szegénység enyhítésére a világban.

„Az éhezés és az alultápláltság a szegénység legszörnyűbb és egyben legegyértelműbb jele. Ennek fényében az Európai Karitász arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy a jövőbeni fejlesztési terveibe kiemelt fontosságú célként építse bele a megfelelő táplálék biztosítását minden ember részére – írja a szervezet a dokumentumban. – Az Európai Karitász nyomatékosan arra kér minden európai országot, hogy vállalják a felelősséget, és cselekedjenek a szegénység és a társadalomból való kiszorulás ellen.”

A szervezet vezetői a konferencián igyekeztek rávilágítani a gazdasági válság és az egyre növekvő társadalmi különbségek súlyos következményeire. Aggodalmukat fejezték ki az ENSZ által 2000-ben kitűzött Millenniumi Fejlesztési Célok megvalósulásával kapcsolatban is, melyek lejárati határideje két év múlva esedékes. A megállapodás egy nemzetközi segélyezési együttműködés kereteit jelölte ki a mélyszegénység felszámolása érdekében. A határidő közelsége a Karitász vezetők szerint mindenképpen újabb ütemezést és újabb projekteket sürget.

„Hálózatunk erejének és a nehéz helyzetben lévő emberekkel való élő kapcsolatunkból származó tapasztalatainknak köszönhetően képesek vagyunk javaslatokat tenni a nemzeti és nemzetközi intézményeknek a krízishelyzetek érdemi kezelésére – mondta el a brüsszeli konferencián Geneviève Colas, a Karitász európai felelőse. – Hálózatunk ereje éppen abban áll, hogy emberek millióihoz érünk el. Munkánk lehetővé teszi, hogy az emberek valódi szükségleteiből induljunk ki, amikor javaslatokat fogalmazunk meg, javaslataink pedig azt célozzák, hogy a pénz helyett az embert állítsuk a politika középpontjába.”

La Croix/Magyar Kurír