Az irgalmasságról szólt a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Külhoni – 2016. augusztus 23., kedd | 19:32

Augusztus 20-án véget ért a 2016-os Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT). Az „Erdélyi Krakkó” nevet is viselő rendezvényről szombaton több mint ezer fiatal tért haza lelkiekben feltöltődve, gazdagodva, hogy a hétköznapokban is hirdesse az evangéliumot és tanúságot tegyen Isten szeretetéről.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozón még a zivatarok sem befolyásolták a résztvevők jó hangulatát. A dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Kollégiumában és a hozzá tartozó Mária-kertben otthonra talált táborban boldogan fedezték fel egymást a régi barátok, és új barátságok is alakultak.

Tamás Barna, a Gyulafehérvári Főegyházmegye ifjúsági lelkésze arra kérte a fiatalokat, hogy legyenek jó társai Istennek és egymásnak. Az ifjúsági lelkészségnek fontos célja, hogy közösségbe vonzza a fiatalokat. Ha hárfához hasonlítanánk e közösséget, akkor a keretet adja a FIF (Fiatalok a fiatalokért – a Gyulafehérvári Főegyházmegye plébániai ifjúsági csoportjainak hálózata – a szerk.), a fiatalok lennének a húrok, és ebben a harmóniában a Jóisten a legszebb dallamokat szólaltatná meg. Isten kegyelmi ajándékaival tűzdelte tele az együttlét idejét, ám ez a találkozó nem fesztivál – jegyezte meg a főszervező.

Sok mindent előkészítettek a szervezők, ki kell használni az ismeretekben és lelkiekben gazdagodás lehetőségeit, Isten és felebarátok szeretetének megtapasztalását – mondta Tamás József püspök. Böjte Csaba házigazdaként külföldről küldte üdvözletét a fiataloknak. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra biztatta köszöntőjében a résztvevőket, hogy figyeljenek egymásra, segítsenek egymásnak gondjaik megoldásában, hogy „ne vigye el őket a huzat” szülőföldjükről, a Kárpát-medencéből.

„Isten feltétel nélkül szeret, azzal a lelkülettel, ahogy vagy, és amilyen vagy, úgy vagy fontos számára. Nem számít milyen vallású vagy, milyen végzettséged van, Isten találkozni akar veled! Ne akarj neki megfelelni, hagyjad, hogy Ő szeressen. Legyetek nyitottak a szeretet befogadására” – kérte a fiatalokat Fülöp László miklósvári plébános a találkozó első estéjén. Sokan ezt már megtapasztalták, és a reggelenkénti tanúságtételekben a színpadon is elmondták a résztvevőknek.


Az idei CSIT első ünnepélyes szentmiséjét augusztus 17-én, szerdán este a csíksomlyói kegytemplomban az egyházmegye elöljárói, Jakubinyi György érsek és Tamás József püspök a táborban részt vevő paptársaikkal együtt mutatták be. A tékozló fiúról szóló történet valójában az irgalmas Atyáról szól – mutatott rá prédikációjában Jakubinyi György. Mi is egy közösség tagjai vagyunk, de érezzük a felelősséget testvéreinkért? Gyakoroljuk-e az irgalmat testvéreinkkel szemben? – vetette fel a kérdéseket az érsek, hozzátéve: Isten szeret minket, és azt akarja, hogy ezt a szeretetet embertársainkkal is éreztessük.

A segítség nem lehet fél segítség – mondta az augusztus 18-i, csütörtöki szentmise prédikációjában Csont Ede. A tusnádi lelkész az irgalmas szamaritánus példáját említette: a jótevő az irgalmasságot gyakorolva időt, pénzt, eszközt nem sajnálva segítette rászoruló embertársát. „Át kell formálódnunk Isten szeretetére, ne önmagunknak szolgáljunk. Megváltoztatják a világot azok, akik Istent látják az elesettekben is. Az öröm forrása Isten mellett dönteni, és követni Jézust” – hangsúlyozta a szentmise szónoka. A találkozó harmadik estéjét a kegytemplomban szentségimádás zárta.

Az idei CSIT az „Erdélyi Krakkó” nevet is viselte. Két héttel korábban ugyanis a lengyel városban találkozott a világ katolikus ifjúsága, és az IVT témája, az irgalmasság állt a csíksomlyói találkozó előadásainak középpontjában is. Délelőttönként Eberlein Éva, a budapesti Szent András Evangelizációs Iskola munkatársa, Gert Overmeer holland lelkész, illetve Péter Júlia és Bertalan, a székelyudvarhelyi Forrás Közösség tagjai tartottak előadásokat a korosztályonként összegyűlteknek. A tanításokat kiscsoportos beszélgetések követték.

A találkozó utolsó előtti szentmiséjén Kasza László brassói segédlelkész prédikációjában az Istenhez hasonlóvá válás feltételeit ismertette a fiatalokkal. Kasza atya szerint a legfontosabb kritériumok közé sorolható Isten és a mások szeretetének a befogadása, illetve továbbadása. Hangsúlyozta: mindannyian szeretetkapcsolatra vagyunk teremtve, és enélkül senki nem lehet hasonló a Mennyei Atyához. A szeretet pedig ott van, ahol két személy kimondja, hogy „nekem közöm van hozzád”, és „te nem vagy közömbös a számomra”. Arra kérte a táborozókat, hogy gyakoroljanak irgalmasságot, merjék megélni találkozásaikat, szeretetkapcsolataikat, mert ezáltal válnak egyre inkább istenibbé.


A CSIT utolsó estéje is jó hangulatban telt. Csiszér László fergeteges, ugyanakkor meghitt, Istent dicsőítő koncertjével zárult a nap.

„Ne feledjétek, attól, hogy ti most elmentek innen, nem lesztek árvák, nem lesztek egyedül. Isten továbbra is jelen lesz életetekben, a közösségben, a plébániai közösségben, az ificsoportban, a családban” – erre hívta fel a fiatalok figyelmét Laurean-Hugó Guia újmisés ferences szerzetes az ifjúsági találkozó záró szentmiséjén. Arra is kérte a résztvevőket, hogy állítsák át „lelki szelfikamerájukat”, hogy lássák az őket körülvevő felebarátjukat is, és gyakorolják az irgalmasság testi-lelki cselekedeteit.

Az előadások és a találkozó több programja is felidézhető a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó Facebook-oldalán. A rendezvény több emlékezetes pillanatát, mint például a két Somlyó-hegy közötti nyeregbe szervezett kirándulás élményeit is, fotókon örökítették meg. Ezeket szintén a közösségi oldalon láthatják nemcsak a résztvevők, hanem azok is, akik távolról követték a szombaton délben zárult rendezvényt.

Forrás és fotó: CSIT Médiacsapata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria