Az a nap a tengerparton

2019. február 16., szombat | 13:49

Csodálatos képekben elmesélt, kedves, romantikus, olykor kissé szomorkás történet sodró szerelemről, elfedett sebekről és leküzdhetetlennek tűnő nehézségekről, amelyek szálai egyetlen pillanatban futnak össze a tengerparton.

A játékossággal és humorral fűszerezett mozi Ian McEwan  2007-ben megjelent, azonos című (On Chesil Beach), nagy sikerű regényéből készült, és az Az a nap a tengerparton címet kapta a magyar mozikban. A több évtizeden átívelő történet az 1960-as években kezdődik, és a kétezres évekig, gyakorlatilag napjainkig ér.

A múlt század közepén még sok tekintetben más normák szerint gondolkodtak a fiatalok párkapcsolatáról, mint napjainkban. Így volt ez a Beatles alakulásának idején Angliában is, különösen a jól szituált polgári családokban. 1962 nyarán két tapasztalatlan fiatal, Florence (Saoirse Ronan) és Edward (Billy Howle) összeházasodnak. Boldogok, idealisták, és nem meglepő, hogy vajmi keveset tudnak az életről, a szerelemről. Egyvalamiben azonban biztosak: nagyon-nagyon szeretik egymást. Mindennél jobban, úgy igazából. Mindezt láthatjuk is, hiszen valóban sok mindent megtesznek egymásért már az esküvő előtt is. A lány vagyonosabb családból származik, a fiú pedig egyszerű sorból törekszik fel, de ez nem okoz számukra problémát, sőt, kifejezetten jó hatással vannak egymásra. Igazi álompár, akik remekül összeillenek, a legjobbat hozzák ki egymásból. Az esküvőjük napján találkozunk velük. A násznép már elvonult, kettesben vannak a tengerparton. Egy kis szállodában vacsoráznak, az első közös éjszakájukra készülnek, s eközben felidézik addigi életük és kapcsolatuk egyes epizódjait. A nászéjszaka azonban konfliktusba torkollik. Meglepő, de Florence viszolyog az intimitástól, bármennyire is szereti a kedvesét. A visszaemlékezésekből megismerjük a két fiatal családi hátterét, sebeit, és megsejtünk egy ködbe veszett traumát is, amely úgy tűnik, meghaladhatatlan akadályt jelent.

Mindezek alapján az Az a nap a tengerparton  érdektelen és nézhetetlen szerelmes filmnek is tűnhet, főleg akkor, ha az ember egy igazi, romantikus mozira vágyik. Rózsaszín felhőkben úszó love storyt valóban nem kap a néző, de láthat egy igazán szép és érzékeny szerelmes filmet, amely nem marad a felszínen, hanem a mélyben kutat, és a szerelem valódi természetéről próbál mesélni. Vajon mi vagy ki segíthetett volna ennek a bájos párnak, hogy másként alakuljon az a nap, és értsék, mi és miért történik velük?

Hogy a történetnek mennyi lehet a valóságalapja? Ki tudja… A hetvenes évei elején járó McEwan, aki a regény mellett a film forgatókönyvét is jegyzi, egy rádióinterjúban elmondta: miközben a könyvön dolgozott, Chesil Beach-ről származó köveket tartott az íróasztalán. Hogy milyen fontos ez a történet az író számára, az abból is kitűnik, hogy maga írta filmre a regényét, s már 2014-ben azt szerette volna, hogy Florence szerepét Saoirse Ronan játssza el, aki azonban akkor még túl fiatal volt ehhez. Az előzmény az lehet, hogy  pályája kezdetén Ronan  már játszott a szintén McEwan regényéből készült Vágy és vezeklésben (2007), amely egy hasonló témát dolgoz fel. Az is tudható, hogy a filmet kvázi eredeti helyszíneken forgatták Angliában, Dorset megyében, Chesil Beach-en.

A színészválasztás remekül sikerült. A háromszoros Oscar-jelölt Saoirse Ronan, akit tavaly a Lady Birdben, valamint a nemrég bemutatott Két királynőben is főszerepben láthattunk remekelni, itt is könnyed természetességgel hozza a karaktert, ezúttal a vidám naivát, s pontosan, finoman jeleníti meg a fájdalmas, drámai pillanatokat is. Billy Howle (Dunkirk) játéka kiválóan illeszkedik partnere alakításához. Mindkettőjüktől rendkívül érzékeny és kifejező játékot láthatunk a vásznon; úgy tudják megformálni a figurájukat, hogy ízig-vérig magukban hordozzák mindazt, ami szociálisan és családilag meghatározza a főhősöket. A két fiatalon kívül több remek angol színész (Anne-Marie Duff, Samuel West, Adrian Scarborough) között, Florence anyjaként feltűnik Emily Watson is, akit számtalan szerepben láthattunk már brillírozni, s aki karrierje kezdetén maga is egy naiv ifjú feleséget alakított a Hullámtörés (1996) című filmben.

Dominic Cooke első filmrendezésében nyoma sincs a szokásos elsőfilmes hibáknak, ami nem meglepő, hiszen az ötvenes éveiben járó Cooke elismert színházi direktor Londonban. A 60-as évekbeli slágerek és a kiváló klasszikus művek ügyes váltogatásával a mozi zenei világa pompás atmoszférát teremt. A fantasztikusan fényképezett, jelentésteli képek is szerethetővé teszik a filmet, amely rávilágít arra, mi mindenen – sokszor milyen apróságokon – múlhatnak döntéseink, s mindez milyen hatással lehet a magunk és mások életének alakulására. 

Bár a filmbéli fordulatok zavarba ejtőnek tűnhetnek, a történet mégis megkapó, és tudjuk: az írói fantáziánál különösebb helyzeteket csak az élet tud teremteni. Nem könnyű túljutni a magunk és a másik sebzettségén. Rengeteg türelem és bizalom kell hozzá. Ha azonban nem is tudunk a sérüléseinkről, úgy még nehezebb, vagy talán lehetetlen felülemelkedni rajtuk. Hogy mi is történt annak idején Florence-szel, és miként alakult a két főhős sorsa? A film ezt sejteti csupán, de nem is ez a lényeg.

Fotó: Imdb.com

Hajnal Gergely

Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2019. február 10-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle