Az olasz folyóiratok és katolikus hetilapok egyesületeinek tagjaival találkozott a pápa

Ferenc pápa – 2017. december 17., vasárnap | 15:50

Az újságírói hivatást az egyik legfontosabb küldetésnek nevezte Ferenc pápa, amikor az olasz folyóiratok egyesülete és az olasz katolikus hetilapok szövetsége 350 képviselőjét fogadta a Kelemen teremben december 16-án.

Hivatásotok az, hogy a legszélesebb közvéleményt tájékoztassátok akár a legösszetettebb problémákról is, mégpedig a szakemberek ismereteinek mindenki számára érthető formájában. Szabad és felelős hangotok a társadalom előrehaladásának alapja, mert biztosítani kell az eszmék szabad cseréjét és a tényeken nyugvó gyümölcsöző vitát. A gyorsaságra és szenzációkra éhes mai korban sem mondhattok le a pontosságról és teljességről, a felelős mérlegelésről, a megbízható tájékoztatásról – figyelmeztetett a Szentatya. – Ne vezéreljen benneteket a meglepetéskeltés, az érzelmek felfokozása, hanem inkább növeljétek az olvasókban az egészséges kritikai érzéket, mely helyes kérdésfelvetés irányába segíti őket, hogy aztán megindokolt következtetésre jussanak. Kerüljétek az olcsó és alkalmi szlogeneket, melyek manipulálni akarják a közvéleményt és nagy port vernek fel haszontalan dolgokért.

A közepes és kisebb méretű újságok és médiafelületek könnyebben elkerülhetik az erőszakos tájékoztatást, kevésbé vannak kitéve a divatkényszernek. Inkább kötődnek a helyi vonatkozásokhoz, a közösségek hétköznapi életéhez, dinamikusabbak és konkrétabbak, jobban választ adnak a tényleges kérdésekre – folytatta a pápa.

Majd arra biztatta a katolikus hetilapok szerkesztőit, hogy legyenek az evangelizáció hasznos eszközei, egy olyan tér, melyben az egyházmegyei élet szempontjai jobban érvényesülnek, és a különféle egyházi csoportok és tagok könnyebben tudnak egymással kommunikálni.

Az egyházmegyei újság sajátos módon együtt érez a helyi egyházzal, a város és falu közelségében él, és az eseményeket az evangélium fényénél és az egyházi tanítóhivatal világosságánál értelmezi. Az új digitális kommunikációs formákkal kiegészített egyházmegyei újságok továbbra is értékes és hatékony eszközök maradnak – emelte ki Ferenc pápa.

Sürgető szükség van derűs lelkű, pontos és teljes tájékoztatásra, mely békés és nyugodt stílust használ. Türelmesen és módszeresen segítsétek az olvasókat a kritikus és megfontolt véleményalkotásra. Senkit nem szabad a tájékoztatással megsérteni méltóságában – hangsúlyozta a Szentatya. – Nem szabad beleesni a kommunikáció bűneibe, ami a félretájékoztatás, a részigazságok közlése, a rágalmazás, a szenzációkeltés, a gyalázkodás! Ezek olyan vétkek, melyek megmérgezik az újságíró szívét és így megkárosítják az embereket is.

* * *

Az olasz folyóiratok egyesülete és az olasz katolikus hetilapok szövetsége mintegy háromezer újságot jelentet meg rendszeresen, nyomtatott, illetve digitális formában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria