Az önzetlenség a boldogság kulcsa – Pál József Csaba püspök tartott előadást Temesváron

2019. február 18., hétfő | 16:53

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök tartott előadást február 15-én a Temesváron élő magyarok közösségi termében, a Küttl Klubban. A főpásztor az önzetlenség fontosságáról, a Szentírás mindig aktuális szellemiségéről és a csíksomlyói pünkösdi búcsúról beszélt a megjelenteknek.

Pál József Csaba püspök a Várbástya Egyesület és Tamás Péter tiszteletbeli konzul meghívására érkezett a Temesváron élő magyar közösséghez.

A találkozó elején Tamás Péter felkérésére a főpásztor szabadon választotta meg a beszélgetés témáját; elsőként a kereszténység „alapkövéről”, a Bibliáról beszélt. 

A Biblia könyvei egy több mint ezer évet átfogó időszakon belül keletkeztek, eltérő földrajzi, politikai és szellemi-kulturális környezetben, mégis egy egységet alkotnak, mert isteni sugallatra íródtak. Épp e sokszínűség, a többrétegű értelmezhetőség lehetősége és főleg szellemisége az, amely mindig aktuálissá teszi – mondta Pál József Csaba. Kiemelte a Szentírás egyik legfontosabb részét, a krisztusi szeretet leírását: „nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért” (Jn 15,13) – ezzel is sugallva, hogy a közösség akkor boldog, ha nem kizárólag magának él és dolgozik.

Az est hátralevő részében a megyéspüspök a közönség kérdéseire válaszolt. Megosztotta életének fontosabb állomásait, mesélt szülőfalujáról, a teológián eltöltött hat évről, marosvásárhelyi lelkipásztori munkájáról és resicabányai plébánosi szolgálatáról. Pál József Csaba felhívta a figyelmet a kiüresedő bánsági falvakra, a közösségi gondozók képzésére; a romos templomok és plébániák sorsáról is beszélt – ezzel kapcsolatban kifejtette az egyházmegye véleményét: ha egy maroknyi közösség már nem tudja fenntartani az épületeket, akkor célszerűbb a miséket kisebb helyen tartani. A használaton kívüli plébániákat, imaházakat szívesen átadják kulturális célra.

Ferenc pápa közelgő erdélyi látogatására is kitért a főpásztor, történelmi pillanatnak nevezve az eseményt. Megjegyezte, hogy a június 8-i csíksomlyói búcsún ő celebrálja majd a misét.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda
Útravaló – 2019. május 23.

Útravaló – 2019. május 23.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 23.

Mai evangélium – 2019. május 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,9–11

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle