Az ukrán római katolikus egyház tematikus évet szentel a házasságnak és a családnak

2018. december 14. péntek, 14:58

December 30-án, Szent Család vasárnapján nyitják meg az ukrajnai római katolikus egyházban a házasság és a család évét. Az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia 51. plenáris ülésén döntöttek a tematikus évhez kapcsolódó kezdeményezésekről.

Az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia családügyért felelős bizottságának elnöke, Radosław Zmitrovicz püspök elmondta, a kezdeményezés onnan származik, hogy a mai világban zajló történéseket figyelve a püspökök úgy látják, a híveknek segítségre van szükségük.

Négy dolgot javasolnak ezért erre a tematikus évre: a Szent Család képe járjon házról házra, családról családra minden egyházközségben; legyenek családi napok az egyházközségekben vagy az esperesi kerületekben; vegyenek részt minél többen a családok kongresszusán, melyet Vinnicjában és Sharhorodban rendeznek szeptember 20. és 22. között. Emellett a Szentszék engedélye alapján búcsúk elnyerésére is lehetőség lesz az év során a püspökök által kijelölt templomokban.

Ami a Szent Család képének vándorlását illeti, a püspökök szeretnék, ha minden család megtapasztalná ennek kegyelmét, ezért ebből a célból külön imafüzetet készítenek, amelyet kézről kézre, családról családra adhatnak majd. A könyvecske imádságos útmutató lesz a családok számára, és remélik, sok családot ösztönöz arra, hogy befogadja otthonába a Szent Család képét. Ugyancsak ez a könyvecske tartalmazza a családok találkozójának programját. Tizennyolc katekézis lesz benne, valamint kérdések csoportos foglalkozásokhoz.

A családok kongresszusának célja az lesz, hogy megerősítse a közösség érzését, valamint a világegyházhoz és egyben az ukrajnai egyházhoz való tartozást. Az első napon keresztutat járnak a családok, tanúságtételekre kerül sor és szentmisét ünnepelnek Sharhorodban; a hangsúly a családon belüli megbékélésen lesz. A második napot Vinnicjában tartják, ekkor előadásokat hallgathatnak a résztvevők. A vasárnapi ünnepi szentmise főcelebránsa Ukrajna apostoli nunciusa lesz.

A programot már elfogadtuk, most sok munka áll előttünk, hogy mindezt sikerrel megvalósítsuk. Helyi kezdeményezéseket is várunk. Sok lehetőség és mód van ennek az évnek a megünneplésére. Sok minden történik egyházközségeinkben, és ezt meg kell osztanunk másokkal. Már kétszer szerveztünk találkozót családpasztorációval foglalkozók számára. A Szentlélek nemcsak a bizottságban, hanem az egyházközségekben is működik – hangsúlyozta Radosław Zmitrovicz püspök, az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia családügyért felelős bizottságának elnöke.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: család, házasság
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

19:10
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

17:33
Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 21.

Mai evangélium – 2019. január 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,18–22

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle