Az ungvári székesegyház búcsúját ünnepelték

2018. október 9. kedd, 16:54

Szeptember 27. a Julián-naptár szerint Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe – ez a nap az ungvári főtemplom búcsúünnepe is. Az ünnepi szertartáson Milan Šašik munkácsi megyéspüspök felkérésére idén Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök mondott homíliát.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Szent Liturgiát Milan Šašik megyéspüspök, Nil Luscsak segédpüspök és Szocska Ábel püspök az egyházmegye több papjával együtt végezte.

Köszöntőjében Milan Šašik arra emlékeztetett, hogy Szocska Ábel több szállal is kötődik a Munkácsi Egyházmegyéhez, mivel a nagyszőlősi járásban, Batáron nőtt fel. Püspökként még nem szolgált az ungvári katedrálisban, habár június 28-án, a Romzsa Tódor püspök ereklyéinek hazahozatala alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen már ő is jelen volt a meghívottak között. Így ez az alkalom mintegy püspöki „primíciának” tekinthető ebben a székesegyházban.

Szocska Ábel beszédében kiemelte: amennyiben saját szenvedéseinket, keresztünket Krisztus keresztjével egyesítjük, az ő megerősítő segítségét is érzékelhetjük mindennapjainkban. Szólt továbbá arról is, hogy a sokszor értelmetlennek és érthetetlennek tűnő szenvedések mögött az Úristen gondviselése van.

A Szent Liturgia ünnepi körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye; Munkácsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-felfigyelt-rank-vilag-harminceves-magyar-maltai-szeretetszolgalat
„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

2019. február 17. vasárnap
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

2019. február 17. vasárnap