Az ungvári székesegyház búcsúját ünnepelték

2018. október 9. kedd 16:54

Szeptember 27. a Julián-naptár szerint Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe – ez a nap az ungvári főtemplom búcsúünnepe is. Az ünnepi szertartáson Milan Šašik munkácsi megyéspüspök felkérésére idén Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök mondott homíliát.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Szent Liturgiát Milan Šašik megyéspüspök, Nil Luscsak segédpüspök és Szocska Ábel püspök az egyházmegye több papjával együtt végezte.

Köszöntőjében Milan Šašik arra emlékeztetett, hogy Szocska Ábel több szállal is kötődik a Munkácsi Egyházmegyéhez, mivel a nagyszőlősi járásban, Batáron nőtt fel. Püspökként még nem szolgált az ungvári katedrálisban, habár június 28-án, a Romzsa Tódor püspök ereklyéinek hazahozatala alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen már ő is jelen volt a meghívottak között. Így ez az alkalom mintegy püspöki „primíciának” tekinthető ebben a székesegyházban.

Szocska Ábel beszédében kiemelte: amennyiben saját szenvedéseinket, keresztünket Krisztus keresztjével egyesítjük, az ő megerősítő segítségét is érzékelhetjük mindennapjainkban. Szólt továbbá arról is, hogy a sokszor értelmetlennek és érthetetlennek tűnő szenvedések mögött az Úristen gondviselése van.

A Szent Liturgia ünnepi körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye; Munkácsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 13.

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle