Az ungvári székesegyház búcsúját ünnepelték

2018. október 9. kedd 16:54

Szeptember 27. a Julián-naptár szerint Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe – ez a nap az ungvári főtemplom búcsúünnepe is. Az ünnepi szertartáson Milan Šašik munkácsi megyéspüspök felkérésére idén Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök mondott homíliát.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Szent Liturgiát Milan Šašik megyéspüspök, Nil Luscsak segédpüspök és Szocska Ábel püspök az egyházmegye több papjával együtt végezte.

Köszöntőjében Milan Šašik arra emlékeztetett, hogy Szocska Ábel több szállal is kötődik a Munkácsi Egyházmegyéhez, mivel a nagyszőlősi járásban, Batáron nőtt fel. Püspökként még nem szolgált az ungvári katedrálisban, habár június 28-án, a Romzsa Tódor püspök ereklyéinek hazahozatala alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen már ő is jelen volt a meghívottak között. Így ez az alkalom mintegy püspöki „primíciának” tekinthető ebben a székesegyházban.

Szocska Ábel beszédében kiemelte: amennyiben saját szenvedéseinket, keresztünket Krisztus keresztjével egyesítjük, az ő megerősítő segítségét is érzékelhetjük mindennapjainkban. Szólt továbbá arról is, hogy a sokszor értelmetlennek és érthetetlennek tűnő szenvedések mögött az Úristen gondviselése van.

A Szent Liturgia ünnepi körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye; Munkácsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda