Az Úrban való öröm az erősségetek – Több ezren mulattak a görögkatolikus bálon Nyíregyházán

2019. február 18., hétfő | 16:18

2400 vendég vett részt a Görögkatolikus Metropólia hagyományos farsangi bálján február 16-án a nyíregyházi Continental Arénában. Az eseményen jelen volt a három görögkatolikus főpásztor is.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az évről évre Nyíregyházán megrendezett táncmulatság idei mottója így hangzott: „Az Úrban való öröm az erősségetek” (Neh 8,10).

Szurkolás helyett taps, sport helyett tánc és zene töltötte be a nyíregyházi Continental Aréna küzdőterét szombat éjjel. A görögkatolikus bál a Szent Miklós-székesegyházban kezdődött püspöki vecsernyével. A nagyszabású rendezvényen a görögkatolikus főpásztorok is részt vettek, így a székesegyházban mindhárman együtt imádkozták a tékozló fiú elővecsernyéjét a nagy számban jelen lévő hívekkel. „Így énekelni vecsernyét sokkal felemelőbb” – üdvözölte Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita a farsangi bálra érkező híveket.


„Ahogy körbenézek, úgy gondolom, nincs közöttünk tékozló fiú, leány, hiszen most azzal, hogy itt vagyunk a templomban, visszatérő gyermeknek mondhatjuk magunkat – kezdte homíliáját az érsek. – A két testvér közül a másikéhoz hasonlít inkább életünk.” A másik testvér azonban rossz szemmel nézte, hogy az atya visszafogadta a tékozló fiút, szemrehányást is tett atyjának. S mint neki, olykor nekünk is fáj, hogy az Atya másokhoz is jó. Jeremiás is felteszi a kérdést: „Hogy lehet az, hogy a gonoszoknak is jó a soruk, van itt igazság?” Ám a történetben az Atya az elégedetlenkedő fiú felé – s vele együtt felénk is – azzal fordul, hogy: „Fiam, te mindig velem vagy, mindenem a tied.”


„Mennyire megváltozna az életünk, ha fölfognánk, hogy Ő mindig velünk van, és soha semmi nem hiányzik, mert tudja, mire van szükségünk. A nagyböjt épp erre lesz majd alkalmas: fölfogni, hogy mi minden a miénk. Minél inkább le tudunk mondani földi ragaszkodásainkról, annál inkább megnyílik a szívünk, az értelmünk a felismerésre, mennyi mindenünk van.”


Az estet a három hierarcha és Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere nyitotta meg a Continental Arénában. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, aki utoljára éppen 25 éve volt ezen a bálon, köszöntőjében visszautalt Kocsis Fülöp vecsernyén elhangzó szavaira, de ő a tékozló fiú mulatságait idézte fel. A mai este ezektől azonban különbözik, mert „ez a találkozás, az együttes kikapcsolódás estéje, ahol mindenki főszereplő lehet, s amely – reményeink szerint – az Istennek tetsző” – mondta.

Kovács Ferenc polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy úgy alakították ki az arénát a felújítás során, hogy ott nagy létszámú közösségi programoknak is helyet adhassanak: „Milyen jó, hogy minden évben itt van ez az erős közösség, melynek erős vezetői vannak.” Ezt követően Kocsis Fülöp érsek vezetésével felcsendült a Mennyei király imádsága.


A beszédek után a zene és a tánc vette át a főszerepet. A nyitótáncot az edelényi Szent János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium növendékei táncolták. A házigazda, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök személyesen köszöntötte a bálozókat, minden asztalnál váltott néhány szót a vendégekkel.

Szöveg és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle