Az Utazás 2017 kiállításon mutatta be felújítási programját a kalocsai érsekség

Hazai – 2017. március 8., szerda | 12:32

A megújuló, új tartalommal gazdagodó egységes attrakcióit kívánta népszerűsíteni az Utazás 2017 kiállításon március 2. és 5. között a kalocsai érsekség. Imázsfilmmel, szóróanyaggal, megújult honlappal készültek az eseményre, mely újra Kalocsára irányíthatja a figyelmet.


A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye több éven át tartó programja keretében megújul Kalocsa barokk érseki központja, a Nagyboldogasszony-főszékesegyház, az érseki kastély, a Katona István-ház és a főszékesegyházzal szemben álló egykori kanonokház, melynek átalakítása és bővítése után helyet ad az új Astriceum Érseki Múzeumnak.

Az érsekség célja, hogy a főszékesegyház belső terében és a Szentháromság téren végzett feltárás térbeli bemutatásával, a régészeti leletek Astriceum Érseki Múzeumban megvalósítandó kiállításával az érsekség múltját, kulturális épített értékeit, tárgyi emlékeit megismertesse. A kiállításon Horváthné Csortán Krisztina marketingkoordinátor képviselte az érsekséget.


A barokk főszékesegyház és a tér felújítása során végzett építészeti-régészeti feltárások kutatási eredményei pedig lehetőséget adnak arra, hogy pontos ismeretekhez jussunk a korabeli főtemplomok, az István-kori és a késő román, kora gótikus második székesegyház építésének körülményeiről. Feltárul a múlt, a korabeli idők talaján sétálva akár Szent István lába nyomán járhatunk.

A teljességében megújuló Szentháromság tér súlypontjába, a főszékesegyház tengelyébe helyezik át a 18. századi pestisjárvány áldozatainak emlékére felállított, újrafaragott Szentháromság-oszlopot – derül ki a programot koordináló szakember, Vörös Márta által összeállított tájékoztatóból.

A munkálatok várhatóan jövőre fejeződnek be, de már idén várja a látogatókat a főszékesegyház barokk tere, az Astriceum Érseki Múzeum az érseki kincstár tárgyaival és az érseki kastélyban található könyvtár barokk Patachich-terme.

Fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria