Bárdos Oresztész atya gyémántmiséje a győri bencéseknél

Megszentelt élet – 2014. február 24., hétfő | 17:35

Bárdos Oresztész atya megkapta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kitüntetését, a Pro Paedagogia Christiana-díjat.

„Áldjátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló!” – így kezdte Oresztész atya prédikációját gyémántmiséjén, február 21-én kora reggel, rendtársai és néhány tanár kollégája, barátja körében. Felidézte a 60 évvel korábbi szentelését: „1954. február 21-én a győri szeminárium kápolnájában szentelt pappá Dr. Papp Kálmán győri püspök úr. Első dispoziciójával aztán ide helyezett templomunkba káplánnak. Azóta itt vagyok.” Valóban „itt van” azóta Oresztész atya. Hűséges, imádságos jelenléte, szorgalmas, munkás élete a perjelség, az iskola meghatározó része, képe.
Délben a napközi imaóra után az ebédlőben folytatódott Oresztész atya köszöntése. Várszegi Asztrik főapát, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja köszöntötte a gyémántmisés atyát: „Mindannyiunk nevében nagy szeretettel köszöntöm Oresztész atyát azon jeles alkalomból, hogy életjubileumai közepette átadhatom a Magyar Katolikus Püspök Konferencia kitüntetését, a Pro Paedagogia Christiana-díjat. Kedves Oresztész Atya! A bencés Regula egyik alappillére, erénye a stabilitas, az állhatatosság. Te is megígérted ünnepélyes fogadalmadkor: promitto stabilitatem meam. A stabilitas, a hűség példája vagy mindannyiunknak. A Pannonhalmi Szent Benedek Rendbe léptél, a Győri Székház tagja voltál, majd a Magyar Bencés Kongregáció tagja és most az önálló Győri Szent Mór Perjelség tagja vagy. Ugyanott, csendesen és hűségesen, Krisztus szeretetének semmit elébe nem téve hatvan éve. Ebből fakadt életed minden gyümölcse, amelyben rendtársaid, tanítványaid, erősek és gyengék egyaránt részesedtek. Ezt szeretnénk megköszönni Neked, ha lehet … Oresztész atya 1962 óta, mind a mai napig tanít iskolánkban. Tanári és pedagógusi munkája élő példakép minden kollégájának, emberi jósága, szerzetesi és tanári hivatása minta és megerősítés minden diákjának. Fegyelmezett életvitel, jó humor, megértő emberség jellemzik, igazi bencés tanár.  … Oresztész atya, mindent, Téged is Istennek köszönünk, életedet a bencés közösség köszöni és ad hálát érte. Ez a csekélyke memento, a kitüntetés pedig, valóban emlékeztessen Isten és az egyház szeretetére, akiknek életedet adtad.”

A kitüntetést Héray András atya hozta el Erdő Péter bíboros megbízottjaként. András atya is tanítványa volt Oresztész atyának, személyes köszöntésében méltatta matematikatanári nagyságát: „egy-egy nehéz példa után elhittük, hogy mi oldottuk meg”. Az ünnepen jelen volt még Martin Werlen nyugalmazott einsiedelni apát is. Horváth Dori Tamás perjel hat mécsest gyújtott beszéde közben Oresztész atyának, aki neki is tanára volt. Az ebédlőben az iskola kamarakórusa énekelte Kájoni János Ave Maris Stella darabját, két diák, Benkő Eszter és Marcell pedig Sík Sándor Te Deum-át szavalta.

Sárai-Szabó Kelemen OSB /Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria