Bárki készíthet közös képet Szent II. János Pál pápával

Hazai – 2016. március 18., péntek | 9:55

A Brzózka Marek és testvére által szerkesztett képgenerátor a makói Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (SZIGNUM) március 18-án tartandó lengyel–magyar napjára készült.


A két tannyelvű SZIGNUM, a makói Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium már második alkalommal rendez lengyel–magyar napot. A két nép barátsága legendás, és történelme számos ponton összefonódik; ezt a sokszínű kapcsolatot kívánja az iskola többféle módon bemutatni. Lesz lengyel filmklub, mesenézés és történelmi bemutató is.

A március 18-i alkalom középpontjában Szent II. János Pál pápa személye áll. A reggeli közös szentmisét Zmijan Adalbert lengyel származású, üllési plébános mutatja be, amelynek végén az iskolaközösség tiszteleg a szent lengyel egyházfő szobra előtt. A diákok március eleje óta a pápa képével és idézetével díszített jócselekedet-kártyákat gyűjthettek, amelyekből az ünnepségre farkasfogas füzért készítettek. A lapocskák színei is szimbolikusak, a sárga a pápára utal, a piros a magyar és a lengyel zászlóban is megtalálható, a fehér pedig mindháromban. Már több száz ilyen kártyát kiosztottak; a belőlük készített girlandok a néhai Szentatya szobra körüli teret fogják ékesíteni – beszélt az ötletről Brzózka Marek szobrászművész-rajztanár, aki maga is lengyel családi gyökerekkel rendelkezik.

Ezen kívül lesz előadás és kiállítás Szent II. János Pál pápáról, ebédnél pedig mindenki megkóstolhatja a volt egyházfő kedvenc édességét, a krémest is. Finomságokból nem ez lesz az egyetlen; a diákok egy-egy tejkaramellát kaphatnak, ha lengyelül elmondják az ezeréves barátság mottóját és a katolikus köszönést.

Természetesen a szervezők arra is törekedtek, hogy az élményeken túl maradandó ajándékkal is gazdagodjanak a résztvevők: „Öcsémmel egy képgenerátort szerkesztettünk, amelyre egy saját fotót feltöltve, bárki együtt szerepelhet a pápával. A közös fénykép utána letölthető és a lengyel nap emlékére megőrizhető” – számolt be az eredeti gondolatról Marek tanár úr.

A II. lengyel–magyar barátságnap meghívott vendégei a szegedi tiszteletbeli lengyel konzulátus képviselője és Farkas Éva Erzsébet makói polgármester asszony lesznek.

A képgenerátor ide kattintva hozható működésbe: www.szignum.hu/janospal

Forrás: Szignum.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria