Beer Miklós püspök tartott tábori misét a cserkészek nagytáborában

Hazai – 2013. augusztus 24., szombat | 16:21

A Magyar Cserkész Szövetség fennállásának centenáriumát ünnepelték az augusztus 11. és 19. között rendezett ócsai nagytáborban, melyen öt kontinens hat országából érkezett és a Kárpát-medencéből mintegy 3200 magyar és külföldi cserkész vett részt.

A programot négyszáz rendező bonyolította le. A Váci Egyházmegye főpásztora, Beer Miklós püspök házigazdaként és öregcserkészként egyaránt résztvett a centenáriumi ünneplésben.

Az ócsai katonai gyakorlótéren, több egymáshoz közeli bázison elhelyezett táborlakók a hagyományos cserkészmegmozdulások mellett barlangászatban, siklóernyőzésben, nyomozós játékokban, illetve tehetségkutató versenyekben is próbára tehették képességeiket.

Cserkészekről lévén szó, a hit megünneplése sem maradt ki az együttlétből. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén és Szent István halálának évfordulóján Beer Miklós megyéspüspök szentmisét mutatott be a cserkészeknek, amely alkalomra a tábori oltár mellett elhelyezték a magyar Szent Korona másolatát.

Homíliájában a főpásztor így fogalmazott: a Szent Korona jelképezi számunkra a magyarság között Szent István által elterjesztett kereszténységet éppúgy, mint az Úristentől kapott magyarságunkat. A kettő Szent István személyében kapcsolódott egybe, aki fiatal országát a Nagyboldogasszonynak, Isten anyjának ajánlotta föl. „Most, amikor megköszönjük Istennek a magyar cserkészet száz évét, éppúgy, mint a magyar államiság ezer évét, nem feledhetjük: Isten az örökkévalóságra szán bennünket, nekünk pedig el kell végeznünk azt a munkát, amire rendeltettünk itt a földön” – figyelmeztetett Beer püspök. Hozzátette: fontos, hogy Európához tartozunk; hogy Európa „befogadott” minket; de ennél sokkal fontosabb, hogy Jézus Krisztusban Isten szeretetének részesei lehetünk.

„Ma, amikor sokan elfelejtik, hogy kit is jelképez az Unió kék zászlajában a tizenkét arany csillag; mi nem felejthetjük el, hogy a mi Pátrónánkat, a Boldogasszonyt jelképezi. Mi keresztényként akarunk Európához tartozni” – figyelmeztetett a váci megyéspüspök. Eperjes Károly színművészt idézte, aki szerint a magyar és a lengyel nép nem véletlenül él évszázadok óta barátságban: a mai időkben ez a két nép fogja visszavezetni a kereszténységtől elszakadt Európát a gyökereihez. „Bármit kértek a nevemben az Atyától, megadja nektek” – idézte az evangéliumot a főpásztor – ebben a hitben kérjetek ti, fiatalok, és megkapjátok a jövőnket.

Váci Egyházmegye/Magyar Kurír

Fotó: Verőcei Gábor