Beer Miklós a zürichi magyaroknak tartott nagyböjti lelkigyakorlatot

Külhoni – 2018. március 17., szombat | 14:10

Az idei nagyböjtben, március 9. és 11. között Zürichben a Szent István Magyar Katolikus Misszió tagjainak tartott lelkigyakorlatot Beer Miklós váci megyéspüspök.

A zürichi magyar katolikus közösség közel kétszáz lelket számlál, minden vasárnap a Flüei Szent Mikósról, „Bruder Klaus”-ról, a svájciak védőszentjéről elnevezett templomban tartják a magyar nyelvű szentmiséket. A templom plébánosa Varga Péter, aki segítőivel arra törekszik, hogy élővé tegye a kis közösség lelki életét.

A háromnapos találkozó során mindennap volt magyar nyelvű szentmise, amelyeket közösen mutatott be Beer Miklós és Varga Péter, de az együttlét szerves részét képezték a közös szentségimádások, a több részből álló elmélkedések, illetve a kiscsoportos beszélgetések. A lelkigyakorlat fő vezérvonala a hit, remény, szeretet gondolatkörének többoldalú megközelítése volt, hisz ez a három fogalom nagyon szorosan összetartozik és egymásból következik.

A megyéspüspök ott tartózkodásának utolsó napján, március 11-én, vasárnap a zürichi magyar református közösség tagjaival is találkozott a Neumünster gyülekezeti házban, akik ökumenikus istentiszteletet szerveztek a katolikus hívekkel együtt, amelynek keretében megemlékeztek közelgő nemzeti ünnepünkről, újkori történelmünk egyik legmeghatározóbb eseményéről, nemzeti identitásunk egyik alapkövéről, az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról.

Az istentiszteleten a köszöntő beszédet Michna Krisztina református lelkész mondta, igehirdetési szolgálatot Beer Miklós teljesített. Az istentiszteleten az összeforrt magyar közösség együtt vallotta meg hitét, és együtt könyörgött Istenhez a kereszténység és a magyar nemzet megmaradásáért. Az együttlétet a közös éneklés és az ökumenikus kórus szolgálata tette teljessé.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria