Befejeződött a 36. Országos Lelkipásztori Teológiai Napok Egerben

Hazai – 2011. január 28., péntek | 15:08

Idén 36. alkalommal rendezték meg az Országos Lelkipásztori Teológiai Napokat január 24. és 27. között Egerben, a Szent János továbbképző központban, az Országos Lelkipásztori Intézet szervezésében. A rendezvényen több mint kétszázhúsz lelkipásztor vett részt: körülbelül 80 pap, világi munkatársak, katekéták az egész országból és határainkon túlról is.

A Lelkipásztori Napok témája az idei évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett Család évéhez kapcsolódóan a családpasztoráció volt.

Január 24-én, Ternyák Csaba érsek előadásával kezdődött a rendezvény. Az egri érsek A papság évéből a család évébe címmel vázolta föl azt, hogy miért is hirdette meg a Püspöki Konferencia a Család évét, és  mit jelenthet ez a lelkipásztorkodás számára, valamint hogy hogyan kapcsolódnak össze a különböző hivatások és a lelkipásztorkodás különböző területei az egyházban.

A konferencia második napja szinte teljes egészében a fiatalok tisztaságra nevelésének a jegyében telt. Tomka Ferenc, Roska Péter és munkatársaik az egész napot egy képzés formájában vezették: sok tanúságtétellel, lelkipásztori tapasztalattal mutatták be, hogy a mai világban, a mai körülmények között is meg lehet valósítani az egyház tanítását a tisztaságról, a házasságra való készületről és magáról a házasságról; és hogy ha a közösségeink és a közösségekben élő fiatalok életüknek ezen a fontos területén is – a párválasztásban, a házasságra való készületben, a családi életben is – mernek radikálisan az evangélium mellett dönteni, akkor ezzel nemcsak ők és egyházközségeink lesznek teljesebbek és boldogabbak, hanem a környezetünknek, a társadalomnak is segítséget nyújthatunk, reményt nyújthatunk.

A szerdai nap fő témája a Szentháromság, a család és házasság összefüggése volt. Nemeshegyi Péter SJ bevezető előadása után több plébánia munkatársai és papjai mesélték el tapasztalatukat arról, hogy hogyan próbáltak a családokból közösségeket létrehozni: hogy hogyan lesz egy jegyesfelkészítésből családcsoport – erről Jávorka Lajos tiszakécskei plébános és munkatársai beszéltek; arról, hogy hogyan szervezték meg különböző helyeken, plébániai, egyházmegyei szinten a családokkal való foglalkozást. E témáról több erdélyi tapasztalatot is hallhattak a résztvevők.

A délután a műhelyeké volt, ahol több mozgalom, például a házas hétvége és a MÉCS családközösség is bemutatkozott, és elmondta, hogy milyen tapasztalatot tud felajánlani a lelkipásztorkodás számára, például a papok és világiak gyümölcsöző együttműködése terén vagy a családcsoportok alakítása terén. Beszámolók hangzottak el a kormányzat családpolitikájáról, továbbá olyan kezdeményezésekről is, mint például az Emmánuel közösség Ave-hétvégéi egyedülálló szülők számára, hogy őket is, az egyedülálló, de az egyháztól segítséget váró, remélő, kérő szülőket is bevonjuk közösségeink életébe, s ne maradjanak ők sem az egyház segítsége nélkül.

A konferenciát Bíró László püspök összefoglaló előadása zárta; majd Katona István egri segédpüspök vezetésével Te Deummal adtak hálát a konferencián kapott új erőért, bátorításért. Sok résztvevő fejezte ki, hogy más szemlélettel megy haza, elsősorban azon a téren, hogy sokkal bátrabban és több reménnyel mer nekivágni a lelkipásztori munkának, a családok megszólításának, a közösségalkotásnak és az evangelizációnak.

Országos Lelkipásztori Intézet/Magyar Kurír