Bejutott Algériába a tibhirine-i szerzetesek ügyében nyomozó bíró

Kitekintő – 2013. november 28., csütörtök | 14:46

Két év várakozás után bejutott Algériába Marc Trévidic francia antiterrorista bíró, aki az 1996-ban meggyilkolt, tibhirine-i szerzetesek ügyében nyomoz – jelentette november 26-án az AFP hírügynökség.

Egyelőre csak rövid látogatásról van szó, melynek célja egy második, hosszabb tartózkodás előkészítése a nyomozás érdekében. Marc Trévidic azt szeretné elérni, hogy engedélyt kapjon a hét meggyilkolt szerzetes fejének boncolására, illetve tanúvallomások gyűjtésére.

A szerzeteseket 1996. március 26-áról 27-ére virradó éjszaka rabolták el kolostorukból, majd meggyilkolták őket. A bűntényt a Djamel Zitouni vezette Iszlám Fegyveres Csoport (GIA) vállalta magára.

A szerzetesek fejét május 30-án találták meg egy hegyi út mentén, de a testük sohasem került elő. A támadók a csonkítást és a testek eltüntetését valószínűleg azért ítélték szükségesnek, hogy ily módon leplezni tudják a szerzetesek halálának körülményeit.

Trévidic bíró követte az algériai nyomozás alakulását, és arra a feltételezésre jutott, hogy a szerzetesek halála esetleg nem is az iszlamisták támadása, hanem az algériai hadsereg túlkapásai miatt következett be. Ezt a véleményét támasztja alá François Buchwalter tábornok, az algíri francia nagykövetség volt védelmi attaséjának tanúvallomása is.

A tábornok elmondása szerint a szerzeteseket egy helikopteres katonai rajtaütés során ölték meg, mert tartózkodási helyüket a katonák dzsihádista fészeknek gondolták – tájékoztat a La Croix.

Korábbi híreink a témában:
„Emberek és istenek” – a lélek elé tartott tükör (a szerzetesek történetéről készült játékfilm bemutatása)
Dokumentumfilm Christian de Chergé életéről  (A Net for God Tv filmje a francia szerzetes gondolatairól)
Aki túlélte a thibirine-i öldöklést (interjú a tragédiát túlélő Jean-Pierre testvérrel)

Magyar Kurír
(já)