Bemutatjuk Biró István négygyerekes makói parókust

2016. március 28. hétfő 13:55

Mindig is pap akart lenni Biró István, aki két esztendeje szolgál Makón. A fiatal görögkatolikus parókus lelkiismeretesen végzi a hivatását, és tele van tervekkel. A négygyermekes családapa nagyon szeret motorozni és gyengéje a csokoládé – mutatja be őt a Makó Híradó.

„Régi kedves ismerősöm mondta, hogy már az általános iskola legelején kijelentettem, hogy pap leszek. Nem kötődik a döntésem egy konkrét eseményhez, számomra teljesen természetes volt, hogy ez az egyetlen út, amin járni akarok. Ősi görögkatolikus családból származom. Nagyon jó templomi közösséghez tartoztam, a legmélyebb barátságaim is innen eredeznek” – sorolta hivatása gyökereit Biró atya, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán született.

Életre való gyerekként emlékszik vissza magára, aki sok időt töltött a falun élő nagymamájánál. A kétkerekű járművek iránti érdeklődése már korán megmutatkozott; öccsével rengeteget bicikliztek, a 20 kilométerre lévő Tiszához rendszeresen eltekertek, és ott fürödtek, úsztak. A sportos életmód mellett leginkább a reál tantárgyak keltették még fel a figyelmét, ezért is volt meglepő sokak számára a teológia választása.

„A közgazdasági érettségi után jelentkeztem a püspöknél, hogy szeretnék pap lenni. Utána Vácott voltam egy hivatástisztázó esztendőre, majd Nyíregyházára kerültem, ahol a görögkatolikusok általános szemináriuma és főiskolája működik. 2006-ban diplomáztam, és ebben az évben kötöttem házasságot is. Ezt követően kértem a pappá szentelésemet, mert abban az életállapotban kell élnünk halálunkig, amelyben Isten szolgáivá váltunk” – avatott be a keleti katolikus egyház szabályaiba a parókus atya.


Fiatal házasként ezután első szolgálati helyeként egy apró zempléni településre helyezték. Komlóskához nagyon szép emlékei kötődnek, az ott töltött nyolc esztendő alatt született meg első három gyermeke.

„Marcsi, a feleségem debreceni, és az államigazgatási főiskolán végzett. Egy pár évet dolgozott csak a szakmájában, mert 2008-ban megszületett a legnagyobb lányunk, azóta gyesen van. 2010-ben, majd rá három évre, és most idén januárban is bővült a családunk, így három lányunk és egy fiunk van” – mesél lelkesen a családjáról István atya, aki a komlóskai éveknek köszönheti becenevét is, a Pancsót. Az ott élő ruszin közösség a papot hívja így, aminek jelentése, a „mi atyácskánk”, így valójában egy tiszteletreméltó megnevezés vált kedves megszólítássá.


A Biró család egyébként rendkívül mozgalmas életet él, de arra mindig szakítanak időt, hogy együtt lehessenek. Próbálnak tartalmas programokat szervezni és közös otthoni tevékenységeket szervezni. Ez nem csak a közös főzéseket, társasjátékozást jelenti, de akár a motor takarítását is.

„Először a praktikum miatt robogóztam, később egyre nagyobb járgányokra szereztem jogosítványt. Jelenleg egy 800 köbcentis motorom van, amivel a görögkatolikusok és a pálosok csoportjaival túrázom. Általános vallásos tartalmú úticéljaink vannak, többször jártunk már Rómában, Czestochowában, Medjugorjében, Csíksomlyón, Máriazellben. Sajnos nincs annyi időm motorozni és utazni, mint szeretnék – mondta az atya, aki rendkívül elfoglalt.


Két esztendeje, mióta Makón van, aktívan szervezi az egyházközsége életét, és számos terv megvalósításán dolgozik.

„Nagy szükségünk lenne egy olyan közösségi teremre, amit a sajátunknak érezhetünk. Ezenkívül felújításra szorulnak a templomi freskóink is, amelyre keresünk pályázati forrásokat” – sorolta az elképzeléseit Biró István parókus, aki végül kevésbé ismert információkat is elárult magáról.

Kiderült, hogy kedvencei a húsos ételek és a csokinak is nehezen tud ellenállni. De igazán annak örül, ha esti mesét olvashat a gyerekeinek és játszhat velük. Nem tudja, meddig maradhat Makón, de azt érzi, hogy befogadták őt és a családját a helyiek, szeretik, segítik őket, és ez nagyon sokat jelent nekik.

„Már ide tartozunk, és teljesen lokálpatriótának valljuk magunkat” – mondta.

Forrás és fotó: Makó Híradó

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
egesz-hollywood-benezhet-gellertbe-oscar-dijas-siker-szentangelas-kopenyekben
Egész Hollywood benézhet a Gellértbe – Oscar-díjas siker szentangélás köpenyekben

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf „Mindenki” című rövidfilmje Los Angelesben helyi idő szerint február 26-án este (magyar idő szerint január 27-én hajnalban). Ahogy már korábban is megírtuk, két fővárosi katolikus iskola is a ’90-es évek Budapestjén játszódó alkotás helyszínéül szolgált.

10:40
tudatosabb-es-elkotelezettebb-emberekre-van-szukseg-interju-veres-andras-gyori-megyespuspokkel
Tudatosabb és elkötelezettebb emberekre van szükség – Interjú Veres András győri megyéspüspökkel

Február 17-én, pénteken nyitotta meg Győrött Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Szent László jubileumi évet. Ebből az alkalomból a győri megyéspüspököt Szent László alakjáról, példájáról és a tervezett programokról kérdeztük.

2017. február 26. vasárnap