Bemutatkozott Debrecenben az END házasközösség

2018. február 14. szerda 11:29

A házasság hete alkalmából a debreceni görögkatolikusok és a Keresztény Mentálhigiénés Centrum szervezésében az END házasközösség munkájáról tartott előadást Mátyásföldi Imre és Mátyásföldiné Kaló Mariann a debreceni görögkatolikus érseki hivatalban február 12-én.

Az END (Equipes Notre Dame, azaz Együtt Nagyasszonyunk Dicsőségére) egy az Egyház által elismert nemzetközi katolikus házastársi mozgalom, mely segíti a házaspárokat, hogy házasságuk szentségét a lehető legteljesebben tudják megélni; továbbá tanúskodni kíván a világban a keresztény házasság értékéről.

A mozgalom 1938-ban Franciaországban született néhány baráti házaspár azon felismeréséből, hogy házasságban élni nem könnyű dolog, azonban ha megosztják nehézségeiket, gondjaikat, örömeiket, és közösséget alkotnak, könnyebben haladhatnak az életszentség útján. Később másokat is elhívtak összejöveteleikre – így jöttek létre az END közösségek.

A mozgalomnak sajátos módszere van, ami az úgynevezett sarkalatos pontokon nyugszik. Ezek a bibliaolvasás, a közös házastársi, illetve családi ima, éves lelkigyakorlat, „életszabályok”, valamint az „éberség órája”, ami egy havonta tartandó mély beszélgetés a házastársak között.

A 4-6 házaspár és a csoportot kísérő pap havonta találkozik, minden alkalommal más házaspár otthonában. Az összejöveteleket a csoportfelelős férj és feleség vezeti, első körben megosztják egymással hétköznapi örömeiket és bánataikat. Ezt egy adott téma megbeszélése követi, majd bibliaolvasás, végezetül közös imádság, áldás és közös étkezés.

Az END fontos törekvése, hogy ezek a csoportok nemcsak intellektuális közösségekként kívánnak működni, hanem valódi keresztény közösségekként, ahol a házaspárok lehetőség szerint segítik is egymást. A mozgalom nyitva áll mindenki előtt. Az előadást követően a résztvevők játékos teszt során mérték fel, kinek milyen a kapcsolata a házastársával.

Az est végén Terdik János debrecen-tócóskerti szervezőlelkész vezetett csendes imádságot a házasságokért.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 25-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

17:03
orszagjarasra-indul-az-eucharisztikus-vilagkongresszus-keresztje
Országjárásra indul az Eucharisztikus Világkongresszus keresztje

Országjáró körútra viszik az Eucharisztikus Világkongresszus missziós keresztjét. A keresztet Erdő Péter bíboros prímás áldotta meg és indította útjára február 24-én, szombaton délután az esztergomi bazilikából – tájékoztatta Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

16:50