Bemutatkozott Debrecenben az END házasközösség

2018. február 14. szerda 11:29

A házasság hete alkalmából a debreceni görögkatolikusok és a Keresztény Mentálhigiénés Centrum szervezésében az END házasközösség munkájáról tartott előadást Mátyásföldi Imre és Mátyásföldiné Kaló Mariann a debreceni görögkatolikus érseki hivatalban február 12-én.

Az END (Equipes Notre Dame, azaz Együtt Nagyasszonyunk Dicsőségére) egy az Egyház által elismert nemzetközi katolikus házastársi mozgalom, mely segíti a házaspárokat, hogy házasságuk szentségét a lehető legteljesebben tudják megélni; továbbá tanúskodni kíván a világban a keresztény házasság értékéről.

A mozgalom 1938-ban Franciaországban született néhány baráti házaspár azon felismeréséből, hogy házasságban élni nem könnyű dolog, azonban ha megosztják nehézségeiket, gondjaikat, örömeiket, és közösséget alkotnak, könnyebben haladhatnak az életszentség útján. Később másokat is elhívtak összejöveteleikre – így jöttek létre az END közösségek.

A mozgalomnak sajátos módszere van, ami az úgynevezett sarkalatos pontokon nyugszik. Ezek a bibliaolvasás, a közös házastársi, illetve családi ima, éves lelkigyakorlat, „életszabályok”, valamint az „éberség órája”, ami egy havonta tartandó mély beszélgetés a házastársak között.

A 4-6 házaspár és a csoportot kísérő pap havonta találkozik, minden alkalommal más házaspár otthonában. Az összejöveteleket a csoportfelelős férj és feleség vezeti, első körben megosztják egymással hétköznapi örömeiket és bánataikat. Ezt egy adott téma megbeszélése követi, majd bibliaolvasás, végezetül közös imádság, áldás és közös étkezés.

Az END fontos törekvése, hogy ezek a csoportok nemcsak intellektuális közösségekként kívánnak működni, hanem valódi keresztény közösségekként, ahol a házaspárok lehetőség szerint segítik is egymást. A mozgalom nyitva áll mindenki előtt. Az előadást követően a résztvevők játékos teszt során mérték fel, kinek milyen a kapcsolata a házastársával.

Az est végén Terdik János debrecen-tócóskerti szervezőlelkész vezetett csendes imádságot a házasságokért.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

2018. július 16. hétfő