Beszámoltak a 2018-as „fiatalok szinódusa” előkészületeiről

Ferenc pápa – 2017. november 23., csütörtök | 16:07

A püspöki szinódus általános titkársága november 21-én kiadott közleményében számolt be a testület november 16–17-én tartott üléséről, mely Ferenc pápa elnökletével zajlott.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A püspöki szinódus főtitkársága XIV. rendes tanácsának második ülése Lorenzo Baldisseri bíboros főtitkár felszólalásával kezdődött, aki köszönetét fejezte ki a Szentatyának részvételéért és azért, hogy 2019 októberére különleges szinódust hívott össze az amazóniai térség főpásztorai számára. A főtitkár ezt követően köszöntötte a résztvevőket, s vázolta a XV. rendes szinódus eddigi előkészületeit: az év során bemutatták az előkészítő dokumentumot, az illetékes szervezeti egységeknek szóló kérdőívet, létrehoztak egy weboldalt, ahol közreadták a fiataloknak szóló kérdőívet, új felületeket indítottak a közösségi oldalakon, valamint nemzetközi szemináriumot tartottak tavaly szeptemberben, melynek középpontjában a fiatalok helyzete állt.

A továbbiakban az „Instrumentum laboris” (a szinódus munkadokumentuma) összeállításának kritériumairól tárgyaltak a résztvevők, szem előtt tartva azt a célt, hogy valamennyi, a jelenleg tartó konzultációs szakaszban felmerülő kérdés bekerülhessen; majd a nemzetközi szeminárium munkájáról számoltak be. Információk hangzottak el az előkészítő dokumentum kérdőívére, illetve a fiataloknak szóló online kérdőívre eddig beérkezett válaszok kapcsán. Az online kérdőívek kitöltésének határidejeként az eredeti novemberi dátum helyett 2017. december 31-ét jelölték ki.

A tervezett események közül kiemelt figyelem irányult a fiatalok szinódus előtti találkozójára, akik Ferenc pápa meghívására gyűlnek össze Rómában 2018. március 19–24. között. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a már eleve meghívott fiatalok mellett bővíteni kell a résztvevők körét a közösségi oldalakon keresztül.

A tanács tagjai megvitatták a püspöki szinódus szabályzatának módosítását; az ezzel kapcsolatos munkákról Fabio Fabene érsek, a szinódus főtitkárhelyettese számolt be.

Végül bejelentették: a következő szinódusi előkészítő gyűlést 2018. október 3. és 28. között tartják. A Szentatya tájékoztatott arról, hogy Sérgio da Rocha bíborost, Brazíliaváros érsekét, a brazil püspöki konferencia elnökét nevezte ki a következő szinódus főrelátorává; Giacomo Costa jezsuita és Rossano Sala szalézi szerzetest pedig a szinódus különleges titkáraivá.

Forrás és fotó: Youth.Synod2018.va

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria