Betiltották a köztéri betlehemeket egy amerikai városban

Kitekintő – 2012. november 20., kedd | 16:48

Tilos köztéri betlehemeket állítani egy amerikai kisvárosban a helyi ateisták kezdeményezésének sikere miatt.

A kaliforniai óceánparton fekvő Santa Monicában a helyi templomok közös betlehemes tanácsa majd’ hatvan éve, 1953 óta állít köztéri betlehemeket városszerte. Ez azonban pár éve elkezdte zavarni Damon Vixet, egy helyi ateista lakost. Vix felháborodása nyomán a város ateista szervezetei kezdeményezték az önkormányzatnál, hogy tiltsa meg a betlehemek (pontosabban minden „őrizetlenül hagyott jelenet” köztéri elhelyezését, mivel az szerintük sérti az állam és egyház szétválasztását.

A Los Angeles Times és a Gawker híradása szerint a Los Angeles-i kerületi bíróság olyan ítéletet hozott, hogy a városnak joga van dönteni a kérdésben. Ennek nyomán Santa Monica vezetősége eleget tett az ateisták kérésének.

Annie Laurie Gaylor, a Freedom From Religion Foundation elnöke szerint a vallás egyszerűen nem való a közterekre. A betlehemes tanács fellebbez a döntés ellen, amit a vallásszabadság alkotmányban lefektetett elve megsértésének tart. A tanács szóvivője hozzátette: ez egy örökké tartó harc, a mostani eset pedig még csak kezdete a szokásos „karácsonyi háborúnak”.

Az ügyet egész Amerikában nagy médiaérdeklődés kísérte, mivel a kerületi bíróság és a városi önkormányzat döntése predecensértékűnek bizonyulhat.

Vatikáni Rádió

(szg)