Betlehem-kiállítás nyílt Veszprémben

Kultúra – 2018. december 5., szerda | 11:32

Az ország több pontjáról érkeztek a betlehemi történetet megidéző életképek, jászlak a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban nyílt kiállításra. Az idén negyedik alkalommal megrendezett tárlat ünnepélyes megnyitóját november 30-án tartották a veszprémi ferences templomban.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A kiállítás a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) és a Szaléziánum közös szervezésében valósult meg. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Márfi Gyula veszprémi érsek, Ovadi Péter, Veszprém országgyűlési képviselője; közreműködött a Padányi Katolikus Iskola kamarakórusa.  

A tárlaton szereplő alkotások az AMKA által idén is meghirdetett országos betlehemkészítő pályázat anyagából kerültek ki. Van köztük olyan, amely tavaly a budapesti kiállításon már látható volt, de számos alkotást Veszprémbe szántak az alkotók – mondta el bevezetőben Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója. Hozzátette, az alkotók megismerték és megszerették a helyszínt, így ezúttal több mint ötven pályamunka tekinthető meg az érsekségi turisztikai központban.

A tárlaton különböző stílusú és anyagú betlehemek láthatók, valamint képek, festmények, kerámiák és fafaragások, melyek a betlehemi történetet mesélik el. Az egyedi ábrázolások között textilképeket festett üvegképeket, valamint márványkőből, pergamencsipkéből, papírból, gyöngyből, kenderből készült alkotásokat, köztük egy szarvasagancs-darabra vésett jászlat láthatnak az ide látogatók.

Gergely Imre, az AMKA elnöke köszöntőjében elmondta,az alapítvány 25 éve rendezi meg országos betlehemkészítő pályázatát, melynek anyagából minden évben kiállítást szerveznek Budapesten, illetve vidéki helyszíneken. A budapesti kiállítás idén a Duna Palotában tekinthető meg vízkereszt ünnepéig. A legszebb pályaműveket Rómába is eljuttatják a „Száz jászol” kiállításra. Az alapítvány elnöke hozzátette, érzékelhető, hogy rohanó világunkban ma is nagy szükség van olyan kézzel fogható értékekre, amelyeket az alkotás révén teremthetünk meg.

Márfi Gyula érsek a kiállítás ünnepélyes megnyitóján kifejtette, Isten szeretetének két fő szimbóluma a jászol és a kereszt: a kereszt arra emlékeztet, hogy Jézus feláldozta értünk önmagát, a jászol pedig arra, hogy gyermekként jött közénk. „Isten fia megtehette volna, hogy teremt magának egy felnőtt, férfitestet, és abba öltözve jelenik meg. Nem kellett volna neki sem apa, sem anya, hanem amolyan kozmopolita világpolgárként jelent volna meg. De Jézus nem ezt az utat választotta. Emberként akart megszületni a Szűzanyától, és gyermek képében jött el közénk” – hangsúlyozta a főpásztor.

A kiállítás 2019. január 5-ig látogatható a Szaléziánum nyitvatartási idejében.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria