Blogfigyelő: az American Papist, a harcos katolikus közéleti blog

Nézőpont – 2012. február 25., szombat | 14:02

Az AmericanPapist leginkább az amerikai politika és közélet eseményeit követi nyomon és kommentálja katolikus szemmel. 

Minden egyes püspök felszólalt Obama biztosítási törvénye ellen! – hirdeti a CatholicVote.org-on található American Papist blog az amerikai elnök azon húzásával kapcsolatban, hogy kötelezni akarta az egyházi intézményeket, hogy alkalmazottaiknak olyan biztosítást kelljen kötnie, amelybe benne foglaltatik az abortusztabletta, fogamzásgátlás és a sterilizáció is.

 Az utóbbi évek egyik legnagyobb amerikai közéleti csatározása azzal folytatódott, hogy az elnök mérsékelte a törvényt, miszerint az intézményeknek már nem kell hozzájárulnia ezen biztosítások díjához, azonban a biztosítás tartalma ettől még ugyanaz maradt, így az egyház és számos másik keresztény felekezet, illetve más vallások sem tudják azt elfogadni. A blog az utóbbi időben szinte csak ezzel a témával foglalkozott, többek között megköszönte Obamának, hogy „még katolikusabbá tette a katolikusokat”. 

Az American Papistot Thomas Peters nevű egyetemista alapította, aki, miután elvégezte a mesterképzést, a Nemzeti Szervezet a Házasságért (National Organization for Marriage) kulturális igazgatójaként dolgozik, feladata többek közt a fiatal aktivisták segítése. Gyakran utazik szerte az országban, hogy előadásokat tartson fiatal konzervatívok számára. 

Nemrég a blog arra hívta fel a figyelmet, hogy Washington állam újradefiniálja a házasságot, amit támogat a kormányzó, az egyébként bevallása szerint katolikus Christine Gregoire is, ugyanakkor a felmérések szerint az Egyesült Államok legabortuszpártibb állama is ez. 

A blog a republikánus elnökjelölt-választást is figyeli, támogatottja a katolikus Rick Santorum. A tét az, hogy ki lesz Obama kihívója a következő választásokon. A blog elsősorban a közéletben jelen lévő kényes témákra koncentrál: abortusz, eutanázia, azonos neműek házassága és társaik.  

A blogot nyomon lehet követni a Twitteren és a Facebookon is.

Az előző három rész:
Ulrich blog
Reposzt, avagy „klerikális re-akciók”
Kovács Lajos SJ a jezsuita blogról

SzG/Magyar Kurír