Blogfigyelő: Tim Finigan atya népszerű netnaplója

Nézőpont – 2011. május 14., szombat | 10:22

A világszerte népszerű katolikus blogot, a The hermeneutic of continuityt (A kontinuitás hermeneutikája) Tim Finigan, a southwarki érsekséghez tartozó Blackfen plébánosa írja, aki egyben a wonershi Szent János szeminárium szakramentális teológia- és a parkminsteri St Hugh's Charterhouse dogmatikus teológia tanára. 1984-ben szentelték pappá.

Finigan a konzervatívként számon tartott (a Kurír által is forrásként használt) brit katolikus hetilap, a Catholic Herald publicistája is egyben. Blogja címét (The hermeneutic of continuity) XVI. Benedek pápa egyik híres beszédéből vette, a „kontinuitás hermeneutikáját” azóta Benedek pápaságának egyik alapelveként tartják számon, ami azt jelenti, hogy a II. Vatikáni Zsinattal nem következett be törés az egyház történetében: ami azóta történt, az szervesen kapcsolódik a korábbiakhoz, és sem a zsinat utáni egyházat nem lehet elválasztani a korábbitól, sem a zsinat előtti időt nem lehet úgy kezelni, mint rossz, elvetendő időszakot. 

Ebből is látszik, hogy Finigan és blogja – amely egyébként az egyik legnépszerűbb brit katolikus blog – Joseph Ratzinger teológiájára épít. Maga a blog a klasszikus „énblogok”-hoz (magánnapló) hasonló, az atya saját és az egyházközsége életéről közöl posztokat, valamint időnként a véleményét is megírja.

Finigan atya bevallottan elkötelezett a Summorum Pontificum iránt, és maga is szokott régi rítusú miséket celebrálni plébániáján. Ezért meg is támadta őt annak idején a The Tablet, talán liberálisnak nevezhető, másik brit katolikus hetilap. Finigan atya Rómában köszöntötte az Universae Ecclesiae (teljes szövege angolul itt) című pápai instrukció megjelenését (a tegnap közzétett instrukció a Summorum Pontificumhoz fűz egyértelműsítő kommentárt, és újra leszögezi, hogy a régi rítus celebrálásáról a plébános dönt, valamint arra int, hogy a papképzésben a régi rítus celebrálását is oktatni kell).

Finigan ott volt II. János Pál boldoggáavatásán, érdekes tudósítás-sorozatot írt a pápa angliai útjáról, a legfrissebb posztok közt pedig az ausztráliai Toowoomba püspökének eltávolításáról elmélkedik a pápa mellett kiállva (a püspök a nők pappá szentelésének szükségességéről, illetve több protestáns egyház papjainak elismeréséről értekezett egy pásztorlevelében, és rendszerint tömeges gyóntatásokat tartott, ami miatt a pápa eltávolította hivatalából). 

Arról is hírt adott, hogy a tradicionalista, Rómától elszakadt X. Szent Piusz Papi Társaság, aminek püspökeit XVI. Benedek visszafogadta az egyházba feloldva az engedély nélküli felszentelésüket követően automatikusan beállt kiközösítést, és amivel azóta a Vatikán tárgyalásokat folytat, üdvözölte kilencszáz anglikán belépését a Róma által létrehozott anglikán személyi prelatúrába, ami a katolikus egyházba visszatérő anglikánokat tömöríti. Az üdvözlő közleményt a társaság szép gesztusaként értékelte Finigan.

Habár elsősorban az angolszász világ olvasóinak lehet érdekes, nekünk is szolgálhat friss információval, új nézőponttal Tim Finigan atya blogjának nyomon követése.

Katolikus blogokat ismertető sorozatunk bevezetőjében röviden ismertetjük a blog mint jelenség történetét és helyzetét, mibenlétét.

Szilvay Gergely/Magyar Kurír