Bocsánatot kértek a szerzetesrendi vezetők a szexuális zaklatások áldozataitól

2019. február 20., szerda | 19:06

„Mivel tudatában vagyunk annak, hogy ilyen visszaélések kongregációinkban, rendjeinkben és egyházunkban is történtek, meghajtjuk fejünket szégyenünkben” – olvassuk a Szerzetesrendi Vezetők Nemzetközi Uniójának nyilatkozatában, a vatikáni gyermekvédelmi konferencia előestéjén.

„A gyermekek bántalmazása mindenhol és minden időben helytelen: ez nem lehet vita tárgya” – ezzel a mottóval indul a Szerzetesrendi Vezetők Nemzetközi Uniójának minapi állásfoglalása. Az Arturo Sosa jezsuita generálist is soraiban tudó szervezet a dokumentumot annak a konferenciának az előestéjén adta ki, amely február 21-én kezdődik a Vatikánban a gyermekvédelemről.

Mint a rendi vezetők írják, teljes mértékben támogatják Ferenc pápát a kiskorúak védelmében tett erőfeszítéseiben.

„Mivel tudatában vagyunk annak, hogy ilyen visszaélések kongregációinkban, rendjeinkben és Egyházunkban is történtek, meghajtjuk fejünket szégyenünkben. (…)

Szégyenünket csak fokozza, hogy nem vettük észre, mi történik. Elismerjük, hogy ha világszerte végigtekintünk rendtartományainkon, provinciáinkon, az illetékesek nem léptek fel kellő erővel. Vagy elmulasztottak felfigyelni a figyelmeztető jelekre, vagy nem vették komolyan őket.”

Az aláírók remélik, hogy a találkozó három napja alatt a Szentlélek hatásosan fog működni, elhozza a változás szelét az Egyházban, és megteremti a szükséges szervezeti megújulás feltételeit, hogy az elszámoltathatóság nagyobb teret nyerjen.

A dokumentum további megállapításai:

– Ferenc pápa vezetése kulcskérdés. A Szentatya megmutatta, milyen utat kell követni, sőt volt ereje szembenézni saját tévedéseivel is.

– A védelem kultúráját kell kialakítani, mely megóvja a kiszolgáltatottakat.

– A változást elsősorban az egyházi iskolákon, kórházakon keresztül lehet elérni: megfelelőbb protokollokra, szigorúbb szabályokra van szükség.

– A rendi képzésbe beépítik a kiskorúak és sérülékeny felnőttek védelmének kérdését, tudatosítva a szerzetességre készülőkben a felelősségüket.

– Ferenc pápa joggal bírálja a klerikalizmust mint a kiváltó okok egyikét. Ezen felül szembe kell nézni azzal, hogy egy szerzetesi közösségben a rosszul érzelmezett lojalitás, a szoros testvéri kapcsolat elhomályosíthatja az ítélőképességet, ezért nehéz feltárni a visszaéléseket. A rendi vezetők elkötelezik magukat amellett, hogy „felmérjük vakfoltjainkat”, és fokozottan ügyelnek a kiskorúak védelmére.

– „Elismerjük, hogy korábban nem megfelelő próbálkozások történtek az ügyek kezelésére, és szégyenteljes módon többen nem értették meg fájdalmatok mértékét. A legőszintébb bocsánatkérésünket és sajnálatunkat fejezzük ki emiatt” – fordulnak végezetül az áldozatok és családjuk felé, megfogadva, hogy a jövőben azon lesznek, a szervezeti és egyéb változtatásokkal minimalizálják a visszaélések kockázatát.

Forrás: Jezsuita.hu

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap