Böjte Csaba mutatta be Ferenc pápa „Isten neve irgalmasság” című könyvét

Kultúra – 2016. március 7., hétfő | 12:30

Világszerte nyolcvankét nyelven jelent meg Ferenc pápa „Isten neve irgalmasság” című könyve, amelyben a Szentatyával Andrea Tornelli Vatikán-szakértő beszélget. A magyarul a Helikon Kiadónál megjelent kötetet március 6-án, vasárnap este Böjte Csaba OFM mutatta be a Párbeszéd Házában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Böjte Csaba a kötetbemutatón kiemelte: a könyv ismertetése mellett azért is jött, hogy beírassa a jelenlévőket egy olyan iskolába, ahol az igazgató maga Jézus Krisztus, és olyan előadók tanítanak, mint a Boldogságos Szűzanya, Assisi Szent Ferenc, Árpád-házi Szent Erzsébet, az iskola neve pedig: „Az Irgalmasság Iskolája”. Ferenc pápa a bíborosaival együtt nagyon jól látja, miféle gondok feszítik a 21. század világát Szíriában, Ukrajnában és másutt. A Szentatya felismerte, hogy szükség van egy olyan orvosságra, iránytűre, amely az emberiséget ebből a gödörből ki tudja emelni. Az orvosság neve az irgalmasság szentéve. Ez a könyv is ezt a témát tárgyalja. Nagyon jó lenne, ha nemcsak Ferenc pápa írna erről könyvet, hanem mindannyian, a magunk területén – fogalmazott Böjte Csaba, aki az irgalmasság iskoláját szervezte meg, és arra hívott minden résztvevőt, hogy iratkozzon be ebbe az iskolába.


Az előadó emlékeztetett rá: január elsejétől az irgalmasság vasárnapjáig van tizennégy hét. A gyerekekkel együtt minden héten átelmélkedik az irgalmasság lelki és testi cselekedeteit, majd igyekeznek ezeket „aprópénzre váltani”, begyakorolni, mert a hit cselekedetek nélkül halott. Az éhezőnek enni adni, megosztani azt, ami nekünk van, az arra rászorulókkal. Felidézni, hogy váltotta ezt valóra Jézus Krisztus és a szentek. Böjte Csaba emlékeztetett arra: Jézus Krisztus feltámadása után összeszedte tanítványait a Galileai-tenger partján. Nagypéntek szörnyű eseménye után nem duzzog, hogy „mit tettek velem”: „borrá változtattam a vizet, kenyeret szaporítottam, betegeket gyógyítottam, halottakat támasztottam fel, köszönetképpen pedig keresztre feszítettetek, ti pedig szétfutottatok, megtagadtatok, elárultatok”. Nem liheg bosszúért, ehelyett átdöfött kézzel, átdöfött lábbal összeszedi a rőzsét, az ágat, és halat süt: „Gyertek, fiúk, egész éjszaka halásztatok, üljetek ide, melegedjetek meg és falatozzatok.” Ugyanígy, Jézus első csodatetténél, a kánai menyegzőn, amikor elfogyott a bor, Jézus parancsára hat kőedényt töltöttek meg a vendégek vízzel, az edények egyenként százliteresek voltak. Vízzé változtatta a bort, túláradó jóságból, túlcsorduló szeretetből. Nincs határ. Olyan jó dolog abban a tudatban élni, hogy nekünk egy ilyen Istenünk van, ennek az Istennek boldogan vagyok a papja – mondta Böjte Csaba.


Hozzátette: Ferenc pápa arra biztat bennünket, hogy merjünk rálépni az irgalmas felebaráti szeretet útjára, elindulni egymás felé. A ferences szerzetes hangsúlyozta: nagyon jó érzés számára, hogy az általa megszervezett irgalmasság iskolájába beiratkozhat a hároméves gyerektől a kilencvennyolc éves Antal atyáig mindenki. (Bíró Antal ferences szerzetes – a szerk.) Rengeteg visszajelzés érkezik. Egy árvaházban nevelkedő, hetedikes lány leírta, látta, hogy egy több osztállyal alatta járó kislány a szünetekben mindig a fűtőtestnél áll, fázós lábán szétmállott cipőjével. A hetedikes kislánynak két cipője volt, és az egyiket odaadta a didergő lábú kislánynak. Arra is figyelt, nehogy megbántsa társát, ne legyen neki kellemetlen elfogadnia a cipőjét. Egyszerűen annyit mondott neki: nézd, ajándékot hoztam neked, fogadd el tőlem szeretettel, viseld egészséggel. Azóta a kislány soha nem áll a fűtőtest mellett a szünetekben, hanem mosolyog a hetedikes kislányra, akinek a szívében öröm van ilyenkor. Mert jót tenni jó – szögezte le Böjte Csaba. Arra kért mindenkit: merjünk rálépni Ferenc pápa biztatására az irgalmasság útjára. Világunk bajaira, sebeire, gondjaira ez a válasz.


Böjte Csaba felidézte az evangéliumból Jézus sátán általi megkísértését, amikor a gonosz arra biztatta, vesse le magát a templom tornyából, ha valóban Isten fia. Ez rendkívül látványos bemutatkozás lett volna, és biztos, hogy sokan azonnal Jézus híveivé váltak volna. Ő azonban azt mondta: „Távozz tőlem, sátán!” Böjte Csaba arra is emlékeztetett, hogy Jézus összegyűjtötte tanítványait, és azt mondta nekik: menjetek, és kettesével-hármasával hirdessétek az evangéliumot, gyógyítsátok a betegeket, vigasztaljátok a szomorúakat, aranyat-ezüstöt ne vigyetek magatokkal, ne segélyeket osztogassatok, hanem ti magatok legyetek a segély. Nagypénteken pedig, amikor Jézus megváltott bennünket a kereszten, még a ruhájától is megfosztják. Semmije sincs, csak végtelen nagy szeretete, ami azonban bőven elegendő ahhoz, hogy megváltsa a világot. Böjte Csaba hangsúlyozta: gyakran panaszkodunk, hogy ez sincs, az sincs, ám a legnagyobb baj az, hogy hitünk és szeretetünk nincs elég. Miután elküldte tanítványait, Jézus egyedül maradt, és imádkozott értük. Amikor visszajöttek, egymás szavába vágva lelkendeztek azon, hogy milyen nagy dolgot tett általuk az Isten. Ördögöket űztek, betegeket gyógyítottak, folyamatosan megtapasztalták, hogy működik az evangélium. Jézus egy darabig hallgatta, hogy az irgalmasság területén milyen sikerei voltak a tanítványainak, utána pedig felállt örömében, és magasztalta mennyei Atyját, aki jónak látta kinyilatkoztatni az örömszerzés örömét a legkisebbeknek. Ez a megváltás, testvéreim – fogalmazott Böjte Csaba.


Megértették az emberek: jó dolog jónak lenni. Ezen a földön azért vagyunk, hogy szeressük egymást, Jézus egyetlen parancsot adott, az irgalmas szeretetből fakadó szeretet parancsát – hívta fel a figyelmet a ferences szerzetes. Egyetlen megtérőnek jobban örülnek a mennyek országában, mint kilencvenkilenc igaznak. A megváltás lényege, amikor megtapasztaljuk, hogy jó dolog jónak lenni. Ezt az örömöt senki nem veheti el tőlünk. A legszebb szócska a nevünk előtt: boldog vagy szent. Ilyen ember volt a koncentrációs táborban az életét rabtársáért önként feláldozó Maximilian Kolbe lengyel ferences minorita szerzetes, vagy Teréz anya nővérei, akik a világ számos pontján szolgálnak, háborús övezetekben is, nem törődve azzal, hogy életük állandó veszélyben van. (Ld. március 5-ei cikkünket: Ördögi erőszak – pápai részvéttávirat a terrortámadásban megölt Teréz anya nővérei halála kapcsán)


Ők nagyon szeretnek, egész életük döntés a szolgáló és irgalmas szeretet mellett. Isten országa akkor fog elérkezni, ha rájövünk arra, hogy jó dolog az irgalmas szeretet útján járni – mondta Böjte Csaba. Ezért különösen fontos könyv Ferenc pápa könyve, mert arra hívja fel a figyelmünket, hogy lépjünk rá bátran az irgalmas szeretet útjára. Váltsuk valóra az evangélium tanítását életünkben. Ennek pedig rengeteg módja van a környezetünkben, jótanácsokat adni kétségekkel küzdő családtagjainknak, barátainknak, munkatársainknak, megvigasztalni a szomorkodókat, megnevettetni egymást. A magunk szintjén, ahol vagyunk, lehetőségeinkhez képest tegyük mindig a jót.

Fotó: Lambert Attila

Bodnár Dániel/Magyar Kurír 

Kapcsolódó fotógaléria