Boldogok a tisztaszívűek – Imakonferencia a tiszta életért

Hazai – 2009. április 21., kedd | 8:52

A húsvét utáni hétvégén – idén immár második alkalommal – rendezték meg a „Boldogok a tisztaszívűek” című imakonferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán.

A lelkipásztorok, pedagógusok, mozgalmak vezetői, ifjúsági vezetők, katekéták összefogásával tavaly indult kezdeményezés célja, hogy a fiatalokat Krisztus elszánt követésére és ezzel összefüggésben keresztény élethivatásuknak és állapotuknak megfelelő tiszta életre segítse.

Az előadások, tanúságtételek mellett az imádságos hátteret szentmise és folyamatos szentségimádás biztosította. A szervezés hátterét az Országos Lelkipásztori Intézet adta, fontos szerepet vállalt Bíró László, az MKPK családreferens püspöke, Roska Péter és Fogassy Judit SDSH.

A program péntek este kezdődött Bíró László püspök bevezető gondolataival, majd a Mexikóban idén januárban megrendezett Családok Világtalálkozójáról szóló beszámolójával. Gloviczkyné Henter Eszter orvosi témájú előadása után az Emmánuel Közösség vezetett szentségimádást. Szombaton délelőtt Puskás Balázs a Regnum Christi mozgalom részéről tartott előadást „A test teológiája” címmel a II. János Pál pápa katekéziseinek összefoglalásaként megjelent könyv nyomán.

Orosz Árpád és Mária, az Antióchia Közösség egyik „háttér-házaspárja” mutatta be a „Tiszta szerelem hétvége” nevű kezdeményezést, amelynek forgatókönyvét ők állították össze. A hétvégét már két alkalommal rendezték meg, Pécsett, illetve Kaposváron, mintegy húsz fiatal részvételével. A program – amelyben kiscsoportos és kötetlen beszélgetések, játékok is szerepelnek – célja, hogy a fiatalok merjenek beszélni a párválasztás és a szexualitás témáiról. A házaspár szívesen vállalja, hogy az érdeklődő fiataloknak külön hétvégét szervez, illetve rendelkezésre bocsátja tapasztalatait és az általuk kidolgozott vezérkönyvet.

Ezután Csókay András és családja tett tanúságot „A visszatérés lehetősége” címmel.

Délután a „Családi életre nevelés” (CSÉN) programot mutatta be Komáromi Mária, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családpedagógiai Intézetének munkatársa és Hortobágyiné Nagy Ágnes orvos. Ezután fakultációk keretében lehetett megismerni bővebben az egyes kezdeményezéseket. A napot a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség által vezetett szentségimádás zárta.

Vasárnap bemutatkozott a Dublinból érkezett Pure in Heart mozgalom „Fiatalok a fiatalokért – adj egy évet az életedből!” kezdeményezése. A fiatalokból álló katolikus közösség a 2000-ben megrendezett római Ifjúsági Világtalálkozón hallotta meg II. János Pál pápa felhívását: „Ne féljetek az új évezred szentjeivé válni!” Céljuk, hogy tanítást, ösztönzést és erőt adjanak a fiataloknak egy egészséges életmódhoz a korai szexuális tevékenységtől való tartózkodás és a tisztaság erényének gyakorlása által. A mozgalom keretében évente négy fiatal a missziónak szenteli magát, és többnyire iskolákat látogatnak evangelizációs céllal. A konferencia szentmisével zárult, amelyen a Regnum Christi által meghívott Stan Fortuna is részt vett, és az irgalmasság vasárnapjáról beszélt homíliájában.

Fogassy Judit nővér összefoglalásában elhangzott: a legjobb módszer, ha mindent kicsiben kezdünk el, és megtaláljuk a lehetőségeket a beszélgetésekre. Kreatívnak kell lennünk, és emellett teret kell hagyni a Szentlélek működésének is.

A nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumban működő közösség, a Fília tagjai és lelkes diákok indították a Fiatalok a Világ Életéért (FAVÉT) nevű programot. A tavalyi konferencia után elhatározták, hogy missziózni fognak, és járják az iskolákat, közösségeket. Õket is lehet hívni, szívesen vállalnak egynapos evangelizációt és annak kapcsán beszélnek a tisztaságról is. Az érdeklődők a imakonferencia[kukac]gmail.com címen keresztül vehetik fel velük a kapcsolatot.

A folytatásról Roska Péter elmondta: felmerült egy közös nyári képzés lehetősége az ír Pure In Heart mozgalommal. Lehet csatlakozni a „Családi életre nevelés” programjához is, amelynek szervezői imakörök alakítására biztatják az érdeklődőket. Az ezen a téren tevékenykedő lelkipásztorok, katekéták, közösségek, mozgalmak összefogására szeptemberben újra imaest lesz az Egyetemi templomban, jövő tavasszal pedig ismét megrendezik az imakonferenciát.

Az imakonferencia teljes anyaga elérhető lesz az Országos Lelkipásztori Intézet honlapján.

Horánszky Anna/Magyar Kurír