Bono a Vatikánt dicsérte

Kitekintő – 2012. november 20., kedd | 14:47

A Vatikánba látogatott a U2 énekese, Bono, hogy megköszönje a szegény országoknak nyújtott szentszéki segítséget.

A Vatikánba látogatott november 16-án Bono, a világhírű ír popzenekar, a U2 énekese, hogy megköszönje Peter Turkson bíborosnak a Szentszék támogatását, amellyel a szegény országokat segítette – írja a CNA. A zenész pénteken egy órán át beszélgetett Peter Turkson bíborossal, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának vezetőjével.

A Szentszék és Bono kapcsolata 2000-ben fonódott szorosabbra, amikor a Katolikus Egyház fontos támogatója lett a Drop the Debt kampánynak, ami arra kérte a fejlett országokat, hogy engedjék el a fejlődő országok feléjük fennálló adósságát. A sikeres kezdeményezés Bono szerint – aki a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott látogatása alkalmából – 52 millió gyermeknek tette lehetővé, hogy iskolába járhasson, annak a pénznek köszönhetően, amit egyébként adósság-visszafizetésre használtak volna fel.

Bono szerint az Egyház támogatása „hihetetlen hitelességet” kölcsönzött a kampánynak, és a katolikusoknak tudatosítaniuk kellene, hogy a hitük milyen központi szerepet játszott az adósságelengedésért tett erőfeszítésekben. 

A kampány összekapcsolódótt a 2000-res jubileummal. A zsidó hagyományban a jubileumok a megbocsátás és adósságelengedés évei, ez magyarázza a kampány időzítését. Bono többször is találkozott az ügyben II. János Pállal, a pápa halála után pedig azt nyilatkozta, hogy nélküle képtelenek lettek volna elérni, hogy elengedjék 23 ország adósságát.

Magyar Kurír

(szg)