A COMECE felhívása a keresztényüldözés ellen

2010. január 27., szerda | 12:21

A COMECE (az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsa) titkársága üdvözli az Európai Parlament által elfogadott határozatot, amely elítéli a keresztény közösségek elleni legutóbbi támadásokat Egyiptomban és Malajziában. Január 6-án hat kopt keresztényt és egy rendőrt öltek meg Egyiptomban, Malajziában pedig templomokat és istentiszteleti helyeket támadtak meg.

Az Európai Uniónak támogatnia kell a vallási kisebbségeket – beleértve a keresztény közösségeket – akiket ma világszerte üldöznek: világszerte a vallási indítékú üldözések 75-85%-a keresztények ellen irányul. Minden évben 170 000 keresztény veszíti életét hite miatt, míg a súlyos üldözést elszenvedő hívők száma megközelíti a 200 milliót.

Az Európai Parlament határozata egybecseng az EU minisztertanácsa által 2009. november 16-án elfogadott határozatával, amely megerősíti, hogy „az Európai Unió erősen elkötelezett, hogy előmozdítsa és védelmezze a vallásszabadságot" és „szándéka, hogy az Európai Unió emberi jogi politikája részeként továbbra is kiemelten foglalkozzon az üggyel" mind a kétoldalú, mind a nemzetközi kapcsolatok szintjén.

A minisztertanács és az Európai Parlament nyilatkozat alapján a COMECE felszólítja Catherine Ashtont, az EU kül- és biztonságpolitikai főtisztviselőjét, hogy a határozatokban megfogalmazott prioritásnak tettekben is szerezzen érvényt a most felállítandó Európai Külügyi Szolgálat tevékenysége során.

A COMECE püspökei szakértői csoportot állítanak fel, amelynek feladata egy memorandum megfogalmazása a vallásszabadság előmozdításáról. A püspöki testület ezzel igyekszik támogatni az Európai Unió döntéshozóit, hogy az Unió külügyi kapcsolataiban meg tudják tenni a megfelelő lépéseket a  vallásszabadság előmozdításáért. A memorandum az alapvető emberi jogok megsértéséről és az üldözésekről tudósít világszerte, illetve ajánlásokat fogalmaz meg az európai intézmények számára. A memorandumot a COMECE püspökei következő plenáris ülésükön, áprilisban fogadják el, ezután terjesztik az EU döntéshozói elé.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök
Útravaló – 2019. április 25.

Útravaló – 2019. április 25.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 25.

Mai evangélium – 2019. április 25.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 24,35–48

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle