Csalódott a westminsteri érsek a melegházasság angliai bevezetése miatt

Kitekintő – 2013. július 18., csütörtök | 15:36

A westminsteri érsek csalódottságának adott hangot, amiért a királynő aláírta a melegházasság bevezetéséről szóló törvényt Nagy-Britanniában.

Vincent Nichols westminsteri érsek, a püspöki konferencia elnöke közleményében leszögezte: az ellenzők és a támogatók is egyetértenek abban, hogy a lépés jelentős társadalmi változást jelent.

Az érsek hozzáteszi: évszázadokon át a házasságot mint egy férfi és egy nő szövetségét ismerték el, aminek célja a gyermekek felnevelése. Ezért volt szükség az egyedülálló jogi védelmezésére. Az új szabályozás azonban megszünteti a kapcsolatot a házasság és a szexuális kölcsönösség közt. A melegházasság bevezetése után már nincs a szabályozás központjában a gyermekekre való nyitottság, valamint az anya és apa kapcsolatának tartóssága.

Az érsek közleménye kitér arra is: az egyházak aggódtak amiatt, hogy mi lesz azokkal, akik nem hajlandóak összeadni melegpárokat; ezért üdvözlendő az angol parlament azon döntése, ami megerősítette az egyházak ilyen irányú jogi védelmét; illetve hogy a Public Order Actba bekerült, hogy a melegházasság kritizálása a szólásszabadság része. Ugyanakkor ettől még a melegházasság bevezetése elfogadhatatlan a Katolikus Egyház számára, ami továbbra is aggódik az egyházi iskolák tanszabadságáért, azaz hogy tanításukkal összhangban nevelhetik-e diákjaikat. Ugyancsak problémásnak tartja a közlemény, hogy számos, a szólásszabadságot és a lelkiismereti alapú ellenvetést biztosító passzus nem került bele a törvénybe – írja a Catholic Herald.

A melegházasság bevezetése a konzervatív-liberális koalíciós kormány egyik fő szimbolikus tette Angliában, áterőltetése valószínűleg a koalíciós nyomásnak is köszönhető. A törvényt hétfőn fogadta el a felsőház és szerdán hagyta jóvá a királynő. A szabályozás ugyanakkor kimondja, hogy az anglikán államegyház nem kötelezhető melegpárok összeadására. Ezt a kitételt a Munkáspárt csalódottsággal fogadta. Az azonos neműek élettársi kapcsolata évek óta létezik az Egyesült Királyságban.

Magyar Kurír

(szg)