Térplasztika segíti a vakokat és gyengén látókat Csíksomlyón

Külhoni – 2015. május 22., péntek | 12:37

A csíksomlyói kegytemplom közelében, a parkolóban leplezték le május 21-én azt a bronz térplasztikát, mely a templomtól egészen a nyeregig kalauzolja a vak és gyengén látó zarándokokat. Az alkotásnak része az útvonalon található minden épület – tájékoztat a Székelyhon.ro

A három hónap alatt elkészült térplasztika Berze Imre székelyudvarhelyi szobrászművész munkája, melyet Demeter Péter öntött bronzba. A domborművet Urbán Erik ferences szerzetes, a csíksomlyói templom igazgatója áldotta meg.

Orbán László, az Erdélyi Utakon Egyesület elnöke a csíksomlyói kegyhelyről készített tapintható bronzmakett avatásán megköszönte a támogatók segítségét, és úgy fogalmazott, ez a dombormű az összmagyarságé, hiszen a helyi támogatók mellett segítő kezet nyújtott Nagy Gyula, a budapesti Tapintható Láthatatlan Szervezet vezetője is.

Csíksomlyó az igazi üzenetet a szívünknek küldi, mi a szívünkkel látjuk. E projekt összehoz bennünket azokkal a testvéreinkkel, akik a szívükkel látnak leginkább, és ezen modellen keresztül meg tudjuk érteni azt, hogy milyen fontos bizonyos dolgokat kitapogatni, megérezni – mondta Tövissi Zsolt építész, aki Orbán László szerint „felkarolta, támogatta és papírra vetette azt, ami pár hónapja még csak álom volt”. A csíkszeredai építész úgy fogalmazott, a bölcső formájú modell akkora, mint egy emberi ölelés.

Az avatóünnepségen Lukács Anna Ibolya, a Hargita és Kovászna Megyei Gyengénlátók Szövetségének elnöke köszönetet mondott az élményért, hogy most már ők is megérinthetik azokat a helyeket, amelyeket a zarándokok minden pünkösdkor bejárnak.

Ajándék ez a dombormű a csíksomlyói Szűzanyának is – mondta Nagy Gyula, a budapesti Tapintható Láthatatlan Szervezet vezetője, aki annak a reményének is hangot adott, hogy e térplasztika csírája, alapja lesz egy újabb szeretetbázisnak, szeretettalálkozási pontnak.

Urbán Erik ferences szerzetes szerint a térplasztika nyitás a látássérültek felé, a látóknak pedig élmény, hogy egészében láthatják a kegyhelyet.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria