Csobay András parókus Fülöp díszpolgára

2014. augusztus 5. kedd, 13:27

Fülöp község görögkatolikus paróchiájának és templomának építője, Csobay András (1916–1993) címzetes esperes posztumusz díszpolgára lett falujának – olvashatjuk a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapján.

A képviselőtestület javaslatára Hutóczki Péter polgármester faluja posztumusz díszpolgárává avatta 2014. augusztus 3-án Csobay András görögkatolikus címzetes esperest. A kitüntetést legidősebb leánya, Buzády Éva vette át a család nevében az alapító saját templomában. Jelen volt a falu közönsége és Csobay András parókus mintegy harminc leszármazottja.

Édesapjának, a nyírderzsi kántortanítónak tizenegy gyermeke volt, és mindannyiuknak diplomát adott a kezébe. 1916-ban született fia, András Nyíregyházán érettségizett, majd papnövendék lett a budapesti központi szemináriumban. Doktorátusát Szent Bonaventura szellemiségéről írta. 1943-as ungvári pappá szentelése előtt várt még egy évet, hogy érettségi előtt álló menyasszonya befejezhesse tanulmányait. Először lelkészkedett Debrecenben, majd hittanár lett a Svetits-gimnáziumban.

Püspöke 1948-ban Fülöpre helyezte. A faluban addig sem paróchia, sem oktatóhelyiség, sem templom nem volt. Egyházi személy akkoriban be sem léphetett tanintézményekbe. Ám a fiatal pap sikerrel teljesítette feladatát. Felépült először a paplakás és egy szobányi kápolna, majd 1960-ra a szemben lévő dombon a templom is.

Csobay főtisztelendő nagy szervező és a rábízottakért minden követ megmozgató személyiség volt. Közvetlen, korrekt és kedves modorával még az ötvenes évek hatalmasságait is meg tudta győzni a templomépítés szükségességéről és az akkoriban nehezen beszerezhető hivatalos engedélyek és építési anyagok kiutalásáról. Emberi értékei közül kiemelendő nagy családszeretete, belső áhítata és felettesei iránti tisztelete. Jó kedélyű, humoros ember volt. A hívek — és az egész falu — nagyra értékelték tevékeny papjukat. Szép eredményeit nekik is köszönhette, mert önkéntesen sok ezernyi órát dolgoztak vele együtt. 1993-ban hunyt el.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
a-pasztor-feladata-hogy-gyogyitsa-baranyok-sebeit-tagle-biboros-eloadasa
A pásztor feladata, hogy gyógyítsa a bárányok sebeit – Tagle bíboros előadása

Csütörtök óta tart a Vatikánban a püspökök négynapos tanácskozása a kiskorúak védelméről az Egyházban. Plenáris előadások és kiscsoportos összejövetelek váltják egymást.

06:34
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

2019. február 22. péntek